Home // Vijesti // Sindikati podržali inicijativu Hrvatskih laburista – Stranke rada

Sindikati podržali inicijativu Hrvatskih laburista – Stranke rada

 

ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) – Čelnici pet sindikalnih središnjica danas su, pred početak saborske sjednice, zastupnicima dijelili letke s podrškom inicijativama Hrvatskih laburista da se neizdavanje potvrde o zarađenoj a neisplaćenoj plaći proglasi kaznenim djelom te da se u Ustavu smanji broj potpisa građana potreban za raspisivanje referenduma.

Laburisti su predložili da se broj potpisa za  raspisivanje referenduma na zahtjev građana s 10 posto smanji na pet  posto građana, a sindikalisti su danas podsjetili da je istu odredbu  2010. u opoziciji predlagao i SDP.

“Nevjerojatno je  opravdanje premijera Milanovića da je sadašnje ustavno rješenje razumno.  Postavlja se pitanje je li on 2010. tražio upravo ovakvo rješenje jer  je bio nerazuman. Za Hrvatsku bi bilo pogubno da ima nerazumnog  premijera sada, kad nam najviše treba razumna vlada”, rekao je  predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUS) Ozren Matijašević.

Fotografija: http://www.vecernji.hr/vijesti/matija … dite-vlasti-clanak-477372

Politiku  i političare optužio je za dvoličnost, ustvrdivši da “jedno traže kad  su u opoziciji, a sasvim suprotno kada dođu na vlast”.

Čelnik  Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je da Hrvatska ima  prestroge uvjete za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na  zahtjev građana.

Rekao je da se u Italiji potpisi za referendum skupljaju mjesecima, dok je u Hrvatskoj za to predviđeno samo dva tjedna.

“U  Švicarskoj, zemlji koja ima gotovo dvostruko više stanovnika od  Hrvatske, potrebno je svega 50 tisuća potpisa u tri mjeseca. U 154  godine održano je 550 referenduma i još Švicarska nije propala”, kazao  je Ribić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS)  Krešimir Sever istaknuo je da je i prošla HDZ-ova vlast izigrala  sindikate vezano uz “referendum o referendumu”.

U letku  koji su sindikalisti dijelili zastupnicima zabrinjavajućim se ocjenjuje  “nepostojanje vjere u vlastite građane i strah da će narod blokirati  sustav”.

“Ako vlast po Ustavu proizlazi od naroda i  pripada narodu, omogućite tom narodu da pored zaokruživanja vaših imena  dobije priliku i za konkretno izjašnjavanje o temama koje su mu važne”,  poručili su sindikalisti.

Kad je riječ o zahtjevu da se  neizdavanje potvrde o neisplaćenoj plaći smatra kaznenim djelom,  objasnili su da se u praksi često događa da poslodavac ne želi izdati  takvu potvrdu, zbog čega zakinuti radnici ne mogu pokrenuti izravnu  ovrhu putem Fine, što im omogućuju najnovije izmjene Ovršnog zakona.

“Uzalud  je obračunu neisplaćene plaće pripisan učinak ovršne isprave, ako ga  poslodavac nesretniku bez plaće uopće ne uruči ili to ne učini na  vrijeme. Onaj tko radniku i njegovoj obitelji uskrati plaću, uskraćuje  im egzistenciju i stoga je nužno uspostaviti sustav koji će osigurati da  mu daljnje zakidanje prava toga čovjeka ne bude ni u primisli”, stoji u  letku koji su sindikalci dijelili zastupnicima. (Hina)

Tekst preuzet sa stranica stranke

Hrvatskih laburista – Stranke rada

Posted in Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *