Home // Vijesti // Aktualni sat

Aktualni sat

Za prvi aktualni sat poslije konstituiranja Hrvatskog sabora u Klubu zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada dogovoreno je daće pitanja postaviti zastupnici Mladen Novak i Branko Vukšić. Ždrijebom je odlučeno da sam sedmi po redu, a kolega Vukšić dvadesetčetvrti. Pitanje koje sam postavio prenosim u cijelosti iz stenograma:

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

Nastavljamo s radom što se tiče zastupničkih pitanja.

Gospodin zastupnik Mladen Novak.

Izvolite.

MLADEN NOVAK:

Hvala lijepo.

Moje je pitanje upućeno prvom potpredsjedniku Vlade RH i ministru gospodarstva gospodinu Radimiru Čačiću.

Imate li kakav plan, pa makar i tajan za spas metalurgije i metalske industrije? U predizbornom Planu 21 vaše Kukuriku koalicije ste naveli da je opredjeljenje koalicije potaknuti obnovu hrvatske industrije svim raspoloživim mjerama. Citiram ovo. Navodite dalje da će se država uključiti u rješavanje problema čak i ulaskom u vlasničku strukturu poduzeća dužnika u tržišno opravdanim slučajevima. Nadalje navodite da Hrvatska mora imati jasnu politiku prema budućnosti tradicionalnih industrija poput između ostalih metalne industrije, petrokemije i prerade nafte i kemijske industrije.

Na osnovu tog plana ste dobili povjerenje građana. U programu Vlade RH navodi se da će Vlada posebnu pozornost posvetiti traženju rješenja za opstanak i očuvanje zaposlenosti u industrijama koje su u najtežem položaju poput tekstilne, kožarske i obućarske industrije. Ni spomena o metalurškoj i naftnoprerađivačkoj odnosno o kemijskoj industriji. Jel to poruka građanima Siska da se od njih već odustalo odnosno da nema smisla oživljavati kliničkog mrtvaca? Da li je posjet Sisku bio smirivanje strasti pred referendum o ulasku u EU, jel vam ne trebaju problemi u vrijeme dok se pripremaju daleko važnije odluke.

U vašem programu navodi se i da će Vlada svim raspoloživim mjerama potaknuti obnovu hrvatske industrije. Vodi li se uopće računa i o metalurškoj industriji? Moram napomenuti da je i TŽV Gredelj tu u Zagrebu također u lošoj situaciji s obzirom da je HŽ odustao od narudžbe niskopodnih novih vlakova.

I čisto onako na kraju, ne zaboravite da o toj vašoj odluci u ovom trenutku ovisi gotovo cijeli Grad Sisak, ali ne samo on, u pitanju je 916 ne radnika nego 916 obitelji, zatim 250 radnika koji su bez otpremnina već ranije otpušteni i njihove obitelji. U pitanju je 750 radnika kooperantskih firmi koje su u krugu Željezare Sisak, u pitanju je i Metalurški fakultet koji definitivno gubi smisao ako ukine…

PREDSJEDNIK:

Vrijeme, molim vas.

MLADEN NOVAK:

Hvala lijepo.

U pitanju su još i radnici Herbosa, Segestice i svega ostalog što je propalo.

Hvala vam lijepo.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

Riječ ima prvi potpredsjednik Vlade, gospodin Radimir Čačić. Izvolite.

RADIMIR ČAČIĆ:

Hvala lijepo na pitanje, uvaženi zastupniče Novak.

Dakle vi ste primijetili, a vjerojatno niste jedini, da prva posjeta koju smo učinili predsjednik Vlade i ja je bila Sisku na istina neobičan dan, na samu Novu Godinu, mislim da je bila subota. Razgovori koji su vođeni nisu bili medijska predstava niti su u njima sudjelovali novinari i televizijske kamere, ali zato jesu i sindikati i uprave i gradonačelnik i županica, dakle svi dionici u tom mogućem rješenju problema sa kojima Sisak ovog trenutka zaista bremenit.

Sve je točno. Zatekli smo potpunu pustoš. Sisak u kojem rafinerija gotovo da ne radi, u kojem je željezara prestala radit, u kojem je Herbos u stečaju, da sve ono što se prije toga dešavalo i ne nabrajam. Zadatak nije jednostavan. Ono što smo tamo rekli je bilo vrlo precizno, a to je da iz tog smatramo, iako uvijek može gore naravno ali mi smo stava da je to dno ispod kojeg Sisak više ne smije ići i onemogućit ćemo da ta kriza ima i drugo dno.

Naime, Herbos mi se mogao ugasiti ali neće. Kao Vlada smo dali garanciju da će Herbos nastaviti s radom bez obzira što je u stečaju, dakle ide naravno i dalje sa proizvodnjom i Vlada će iza toga stajati. Rafinerija će ponovno raditi punim kapacitetom, to je naš jasan stav, to je naša pozicija kao strateškog vlasničkog partnera u INA-i i mi ćemo taj naš stav naravno pretvoriti i u sasvim konkretne pomake u pokretanju, proizvodnji nakon požara koji se desio, a do danas te proizvodnje pokrenute nisu.

Da li je to samo pitanje požara ili i cijelog niza drugih faktora, da li su opravdane sumnje da se tamo ne želi pokrenuti proizvodnja, barem ne u razmjerima u kojima je bila i koja je moguća, to naravno nije na meni da o tome špekuliram. Na nama je, na Vladi da svoj jasan stav i javno izrečen, a to je puna proizvodnja na prvorazrednim tehnologijama Siska će biti obnovljena i to ćemo realizirati tijekom ove godine.

Što se tiče željezare, to je jedna rekao bih novost u ovom našem tržišnom sustavu u zadnjih 21 godinu. Do sada nismo se sretali često ili gotovo nikad sa situacijom da jedna prvorazredna kompanija u svakom pogledu uđe vlasnički potpuno u strukturu jedne ozbiljne tvrtke, investira ogroman novac, predveličina je 200 milijuna dolara, očito sa vrlo ozbiljnim poslovnim namjerama i sa porastom proizvodnje i sa zapošljavanjem, dakle po svim poslovnim parametrima, da se ta kompanija zbog prvenstveno niza okolnosti na vlastitom tržištu i unutar kompanijskih vlasničkih odnosa, a djelomično i na hrvatskom tržištu visina cijena energije posebno elektroenergije, činjenica da nisu dobili dozvolu od HEP-a zbog poremećaja u mreži i nekih drugih teškoća odluči u jednom trenutku na prekid proizvodnje, odluči na isplatu nakon što je 200 milijuna dolara već uloženo, svih svojih obveza, svih otpremnina, plaćanje svih naknada, sve to je ta kompanija učinila o čemu nema… molim?

… /Upadica: Vrijeme./…

Ne, ne, ja mogu skratit gospodo, nema uopće problema…

… /Govornici govore u isti glas, ne razumije se./…

Vrlo rado ću stat, al ovo je jedna tema koja je…

… /Govornici govore u isti glas, ne razumije se./…

Ja mogu vam sve reći u dve rečenice i u jednoj, gospodine kako god želite.

PREDSJEDNIK:

Izvolite, ali skratite koliko možete.

RADIMIR ČAČIĆ:

Ako želite da vam dam jedan ozbiljan odgovor na to šta Sisak može očekivati.

Dakle ovo što je ovdje napravljeno je da je jedna kompanija koja ima potpunu vlasničku strukturu privatnu ovog trenutka izlazi na tržište sa jednom ponudom jedne kompanije u koju je uložila 200 milijuna dolara. Sigurno da nije zainteresirana da to izgubi.

Mi možemo i moramo pomoći, rekli smo potpuno jasno kako. Podrška da se skine antidamping od 30% koji njezine proizvode čini nekonkurentnim, izdavanje dozvole koju nisu imali od strane HEP-a, dakle neki pomaci u standardima i u mreži i u tretmanu, sve to smo rekli da ćemo preuzeti odmah na sebe. Naravno, izdavanje dozvole je u našim rukama i to će biti realizirano u sljedećih mjesec dana, odnosi sa Europskom unijom će biti kad budu.

PREDSJEDNIK:

Ok.

PREDSJEDNIK:

I treći problem koji se tu javio a koji vezuje cijeli spektar drugih tvrtki na Željezaru je razrješenje infrastrukture i to ćemo razriješiti. Što se tiče Gredelja, Gredelj kreće odmah zajedno sa Končarom, zajedno sa Đurom Đakovićem. Istina je da je investirano 800 milijuna, istina je da ne rade ništa, da je Vlada ukinula kompletne investicione programe, bivše Vlada, pokazala je jednu apsolutnu neodgovornost. To ćemo ispraviti. Vlakovi se počinju proizvoditi u Gredelju.

…/Upadica predsjednik: Molim vas završite./…

Sve ostalo postavite mi sljedeći put drugo pitanje nastavit ću vam o tome govoriti.

Hvala.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

Prije nego, evo dobit ćete riječ, ja samo predlažem ako se slažete da se čuje odgovor pa da onda.

Izvolite zastupniče Novak.

MLADEN NOVAK:

S obzirom da ste najavili neka cjelovita rješenja ja bih molio odgovor u pisanom obliku, jer ovo je prešturo ovako. Konkretno recimo Herbos ste spomenuli cjelovito rješenje, Željezaru Sisak sve to skupa. Ako nije problem u pisanom obliku.

Hvala vam lijepa.

RADIMIR ČAČIĆ:

Ja se slažem sa vama da ovo traži jedan cjeloviti odgovor.

PREDSJEDNIK:

Ne možete dobiti riječ. Gospodin Čačić, ne možete dobiti riječ.

Za povredu Poslovnika javila se gospođa zastupnica Kosor.

Izvolite.

I gospodin zastupnik Lesar.

JADRANKA KOSOR:

Hvala lijepa.

Gospodine predsjedniče, pa smatram u ime svoga kluba da ste Poslovnik prekršili vi kao predsjednik Hrvatskoga sabora i gospodin Radimir Čačić, potpredsjednik, dapače prvi potpredsjednik Vlade da znamo o čemu govorimo. Dakle, jer je gospodin prvi potpredsjednik Vlade višestruko prekršio, odnosno premašio vrijeme koje mu je dopušteno prema Poslovniku.

Mislim da je otprilike govorio čak i više od pet minuta. Dakle, to svakako nije dopušteno. I mi smo ovdje slušali jedan pledoaje umjesto preciznoga odgovora na zastupničko pitanje, a kao što smo vidjeli hvala vam što ste mi omogućili da govorim nakon što je zastupnik reagirao. Dakle i nakon što zastupnik ima pravo prema Poslovniku reći je li zadovoljan ili nezadovoljan gospodin prvi potpredsjednik je također ponovno neovlašteno bez vaše dozvole i potpuno u neskladu sa Poslovnikom se ponovno javio za riječ.

Ja vas molim da zaista postupate jednako prema svima, prema članovima Vlade koji imaju poslovničke odredbe jednako tako kao i zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru.

PREDSJEDNIK:

Hvala.

Gospodin zastupnik Dragutin Lesar. Izvolite.

DRAGUTIN LESAR:

Hvala lijepa poštovani gospodine predsjedniče.

Članak 182. stavak 2. Poslovnika je prekršen. Ja bih vas molio da sve članove Vlade upozorite da odgovor na zastupničko pitanje može trajati najdulje dvije minute iznimno ako se radi o važnoj materiji 4 minute i da se svi toga pridržavaju. Zastupnike koji prekoračuju vrijeme u postavljanju pitanja opominjete što je dobro, ali mislim da bi takav odnos trebali imati i prema članovima Vlade. Ovo je prvo aktualno prijepodne. Možemo razumjeti nepoznavanje Poslovnika od dijela članova vlade, ali bih molio da se to u buduće ne događa.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

U pravu ste i vi i gospođa zastupnica Kosor i gospodin zastupnik Lesar. Ali ja sam ako ste primijetili a vjerojatno niste i gospodinu Novaku omogućio da malo prekrši Poslovnik pa da, samo malo. Molim vas! Čekajte samo da se dogovorimo.

Možemo biti ko švicarski sat, znate da prekinemo točno u sekundu. Sve možemo, samo je pitanje da li će. Ma sve u redu!

Ja mislim da je ponekad dobro, odnosno i inače ako nekome fali 10 sekundi da se tih 10 sekundi ili 15 omogući. Tako jednako u pitanju i u odgovoru, pogotovo
kad je ovakva tema kao što je ova bila, a teško ju je selekcionirati.

Ja sam mislio da je ovaj interes javnosti ne samo nas ovdje toliko velik i procijenio sam da je dobro da onda zastupnik sa pitanjem prođe minutažu, ali naravno onda i sa odgovorom. Evo to sam ja. Ja sam se time rukovodio, ali kažem vi ste u pravu. Dakle, svi smo u pravu na neki način osim što nismo Poslovnik se pridržavali u ovom slučaju 100% i to rekao sam iz kojih razloga. Mislim širi je interes javnosti, a ja mislim da su najviše zainteresirani sami radnici iz Željezare Sisak.

Pitanje i odgovor ministra Čačića možete pogledati ovdje, uz napomenu da očekujemo pisani odgovor s čim će te biti upoznati.

Mladen Novak

[youtube=http://www.youtube.com/watch?list=PL1BCCEA53EEA53EE1&feature=player_detailpage&v=kJ0ZMipU2jM]

Posted in Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *