Home // Vijesti // EU izbori : Podržimo našu listu i kandidate za Europski parlament – spinovi su već počeli!

EU izbori : Podržimo našu listu i kandidate za Europski parlament – spinovi su već počeli!

Ne ljutimo se, tek je počelo. Dobro je da medijske manipulacije neće dugo trajati, a Laburisti ovise samo o sebi i svojim biračima.

Počela je kampanja za Europski parlament. Laburisti imaju svoje ciljeve, a ne nerealne želje.

U utjecajnim dnevnim novinama pojavljuju se zanimljive prognoze o broju zastupnika u Europskom parlamentu tri najveće stranke. SDP i HDZ su najavili svoje želje, a neki mediji ih u tome podupiru. Osvrnimo se na jednu od takvih (vremenskih) prognoza po kojoj će SDP dobiti šest (6) mandata, HDZ pet (5), a Laburisti jedan (1). Temeljem kojih podataka? Poznati su, već čitav niz mjeseci, nacionalni rejtinzi stranaka. SDP ima oko 25%, HDZ 19%, a Laburisti 10%. I to su jedine stranke koje u Hrvatskoj prelaze prag od 5%.

Jednostavna matematika pomaže u zaključivanju, ali nitko ne garantira da će tako i biti. Ipak, opravdano je postaviti pitanje temeljem koje matematičke logike HDZ treba dobiti pet puta više mandata od Laburista, a SDP čak šest? Krenemo li od realnih podataka, medijski dušebrižnici (ili možda novinarski aktivisti) lakše su mogli zaključiti da će Laburisti dobiti dva (2) mandata, HDZ četiri (4), a SDP šest (6). Izgleda objektivnije, a objektivnost nije na cijeni, to znamo.

Mediji doduše utječu na stavove javnosti, ali to ne znači da će u relativno kratkom trajanju kampanje za EU parlament odigrati osobito značajnu ulogu i utjecati na raspoloženje birača. Liste i kandidati na njima nose najviše bodova. Uskoro ćemo saznati da li smo mudro sačinili listu i ponudili našim biračima (preferencijalni) višak vrijednosti. Upravo takav višak vrijednosti mogao bi donijeti i treći mandat za Laburiste, a nikako ne možemo biti zadovoljni s rezultom kojeg nam neki predviđaju.

Izuzetno je važno da maksimalno motiviramo naše birače kako bismo doista ispunili svoj cilj. Izlazak naših birača je ključan u ovom trenutku i nadamo se da će i svi naši ogranci i podružnice kao i kandidati za lokalne izbore znati pozvati birače da izađu na izbore za EU parlament.

Podržimo našu listu i kandidate za Europski parlament, pozovimo birače da izađu na izbore i tražimo njihovu podršku. Uspješan rezultat vratit će se kao doprinos lokalnim izborima.

 

Drago Perić

 

Posted in Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *