Home // Vijesti // Hoće li Sisak izgubiti jedini brzi vlak?

Hoće li Sisak izgubiti jedini brzi vlak?

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dostavilo mi je odgovor na zastupničko pitanje o najavi ukidanja jedinog brzog vlaka koji je u funkciji građana Siska, te kvalitetnijeg povezivanja Sunje i Hrvatske Kostajnice sa Siskom. Odgovor je krajnje nezadovoljavajući, a po mom mišljenju pokazuje stav ove vlasti prema ovom kraju. Pokretanje projekata, među kojima rekonstrukcija kolodvora Sisak, je očito bila u svrhu predizborne kampanje, ali potrebe građana su nešto sasvim drugo.

U prvom dijelu odgovora se navodi da će tijekom rujna odnosni vlak prometovati kao ubrzani, što znači da će cijena vožnje biti kao u putničkom vlaku. O tome obavijest nije proslijeđena korisnicima usluga na uobičajeni način, barem ne za sada. Očekuje se da će osim informacije koja se u pisanoj formi stavlja šaltere blagajni, priopćenje ići i putem lokalnih medija, tj. identičnim načinom kojim se putnici obavješćuju i o ostalim promjenama u željezničkom prometu.

Odnos prema građanima Siska, odnosno korisnicima ovog oblika prijevoza sa područja Siska je vidljiv i kroz privremenu organizaciju otpreme putnika za vrijeme dok traju radovi u samom kolodvoru. Postavljen je privremeni peron iza četvrtog kolosijeka, do zida Segestice. Peron je od drvenih dasaka koje će u vrijeme kiše, a kasnije i snijega jer će radovi potrajati, biti najnesigurnija podloga. Putnici će kartu kupovati na blagajnama u kolodvorskoj zgradi i onda će pješice do putnog prijelaza u produžetku Rimske ulice, te preko kolosijeka do “privremenog” perona. Ovo je direktno u suprotnosti sa sigurnošću, jer znate i sami da je kretanje željezničkom prugom zabranjeno, a na ovaj način se putnike prisiljava da prelaze kolosijek na mjestu gdje je predviđen dolazak vlaka. O ovome ću obavijestiti i Agenciju za sigurnost željezničkog prometa, jer ovako nešto smatram nedopustivim. Iako je ovo privremeno rješenje, putnik koji strada neće privremeno ostati invalid ili privremeno biti usmrćen.

Vlak za Hrvatsku Kostajnicu neće biti uveden jer HŽ Putnički prijevoz nema raspoloživih sredstava (vlakova). Iz ovoga se vidi da pitanje nije niti pročitano u potpunosti jer sam predložio promjenu u organizaciji koje ne zahtijeva dodatno angažiranje sredstava. Moram na žalost konstatirati, da iako sam dugogodišnji radnik sustava HŽ-a za ovakva ponašanja nikad nisam imao razumijevanja. Pojedinci se ponašaju kao nedodirljivi državni službenici u najgorem smislu te riječi. Nisu oni ovdje zbog putnika, nego se putnici moraju prilagoditi i nije nužno da prežive. Argument o popunjenosti vlaka će sve teže biti dohvatljiv uz ovakav odnos prema putniku.

Zastupničko pitanje i odgovor možete pogledati:

 

 

Mladen Novak

Posted in Vijesti, Zastupnička pitanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *