Home // Ogranci // Hrvatski laburisti – Stranka rada utvrdili liste kandidata za Hrvatski sabor

Hrvatski laburisti – Stranka rada utvrdili liste kandidata za Hrvatski sabor

Ove izborne liste na našoj stranici rezultat su složenog i dugotrajnog postupka (demokracija jest složena i uglavnom se sastoji od poštivanja unaprijed dogovorene procedure). Postupak smo proveli onako kako smo ga zacrtali i, pored toga što poneki i nisu zadovoljni rezultatom, on je dobiven otvorenom i demokratskom metodom u kojoj su svi imali jednaku priliku.

Najprije smo odlučivali da li i gdje izići na izbore. Sve su se podružnice i ogranci složili da na izbore trebamo izići u svih deset izbornih jedinica, da nećemo izlaziti u jedanaestoj izbornoj jedinici (dijaspora) niti u dvanaestoj (nacionalne manjine).

Nakon te generalne odluke krenuli smo u prvi korak formiranja lista. Utvrdili smo pravila ponašanja i korake u formiranju lista. Na sastanku podružnice i ogranaka u pojedinim izbornim jedinicama glasovanjem smo odlučili o redoslijedu ogranaka (odnosno dijelova izborne jedinice) na pojedinoj listi. Drugi je korak bio sazivanje skupština ogranaka gdje se je tajnim glasovanjem odlučivalo o imenima za prethodno određena mjesta na listama. Niti u jednom trenutku nitko iz čelništva stranke nije niti pokušao dodati neko ime na listu niti maknuti nekog s nje. Liste su sastavljene popunjavanjem mjesta i poslane Predsjedništvu Stranke.

Predsjedništvo je pregledalo svu dokumentaciju (biografije, izjave i sl.) koja je išla uz imena kandidata i pozvalo na razgovor prvih pet osoba sa svake liste. Razgovor je bio informativan i trebao je pokazati kako se naši kandidati snalaze u situaciji kad trebaju odgovoriti na poneka pitanja, što su do sada uradili na promoviranju stranke i što imaju namjeru uraditi ubuduće. Predsjedništvo ni ovom prilikom nije niti dodavalo niti izuzimalo imena s liste. Interveniralo je u tri slučaja. U trećoj izbornoj jedinici nije bilo udovoljeno unaprijed postavljenom uvjetu o broju žena na listi (najmanje 4) pa je odustajanjem jednog od kandidata na listu, na prijedlog zainteresiranih ogranaka, došla četvrta žena. U osmoj izbornoj jedinici Predsjedništvo je predložilo promjenu redoslijeda kandidata, smatrajući da je kandidatkinja koja je bila na broju 5 bolji kandidat za prvo mjesto od predloženog. U devetoj izbornoj jedinici Predsjedništvo je arbitriralo, jer se u izbornoj jedinici nisu prethodno dogovorili oko prvog i drugog mjesta.

Nakon predsjedništva prijedlozi lista upućeni su Nacionalnom vijeću koje je o njima glasovalo postupkom tajnog glasovanja. Tamo gdje je Predsjedništvo predložilo promjene glasovalo se o obje inačice (3. i 8. izborna jedinica), dakle o onoj koja je došla s terena i o prijedlogu Predsjedništva. Glasovanjem su zaključene i prihvaćene liste koje se nalaze pred vama.

Čitamo i slušamo u medijima kako čelnici stranaka postavljaju „svoje“ ljude arbitrarnim odlukama na ovu i onu listu, kako u kabinetima u krugovima „elite“ odlučuju o tome gdje će se tko kandidirati, a za neke predsjednike stranaka ni danas ne znamo na koju će listu. No, neka. To je njihov problem, njihova taktika, njihov način postupanja i organiziranja stranke. Laburisti neće tako.

Lista kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski Sabor – VI Izborna jedinica:

R. b.

Ime i prezime

Datum rođenja

Ogranak

Adresa

1

Mladen Novak 20.12.1963. Sisak M. Celjaka P/N 64, Sisak

2

Ljiljana Matezović 10.11.1959. Velika  Gorica Cvjetno naselje, Velika Gorica

3

Romeo Kufner 03.09.1962. Pešćenica – Žitnjak Porečka 46, Zagreb

4

Ivica Rendulić 18.10.1963. Sisak Trg 22. lipnja 44, Sisak

5

Dario Zorbas 18.08.1971. Kutina Pakračka 20, Kutina

6

Stjepan Zlodi 27.05.1969. Velika  Gorica J. Kovačića 8, Kravarsko

7

Josipa Bošnjaković 29.05.1976. Pešćenica – Žitnjak Frana Alfirevića 51, Zagreb

8

Nenad Radmanić 29.12.1964. Novska J. Kozarca 1a, Novska

9

Jurica Klarić 28.10.1962. Kutina Kralja Zvonimra 84, Kutina

10

Jadranka Kovačević 09.05.1965. Kutina Stjepana Kefelje 18, Kutina

11

Željko Tačković 30.09.1958. Petrinja Zvonimira Kuhara 19, Petrinja

12

Tatjana Šimunović Divković 21.02.1968. Novska Trg Hrvatskih branitelja 9a, Novska

13

Ivan Mlinarić 10.09.1979. Sisak Rimska 11, Sisak

14

prof. Mirjana Burić Moskaljov

27.10.1953.

Velika  Gorica Trg Stjepana Radića 9, Velika Gorica
Posted in Ogranci, SMŽ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *