Home // SMŽ // Iranski investitori ozbiljni su u namjeri ulaska u Petrokemiju

Iranski investitori ozbiljni su u namjeri ulaska u Petrokemiju

laburisti-invest_iran-petrokemija_kt

Iranski ulagači ozbiljno su zainteresirani za kupovinu dijela Petrokemije. Potvrdio je to u Kutini veleposalnik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj nj.e. Mohammad Eebrahim Taherian Fard na javnoj tribini koju je u organizaciji Grada Kutine i Laburista SMŽ-a moderirao Mladen Novak, voditelj Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva Hrvatskog Sabora i predsjednik županijske organizacije Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Iran je zemlja sa najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu i strateško je opredjeljenje Irana izlazak na tržište u Europi. Iransko gospodarstvo vidi priliku za ulaganje u Petrokemiju, rekao je veleposlanik IR Irana u Hrvatskoj te je naglasio kako je u proteklom kratkom vremenu napravljeno vrlo mnogo kako bi iranski ulagači kupili dio Petrokemije i ušli u tvornicu kao strateški partneri. „Iran je vrlo ozbiljna zemlja velikog gospodarskog potencijala. Politička volja u Iranu postoji, potrebna je politička volja i u Hrvatskoj, ali posao će voditi poslovni ljudi.“, naglasio je veleposlanik Irana u Hrvatskoj.

Na kraju je iranski veleposlanik vrlo otvoreno zaključio: “Iranski ulagači su ozbiljni u namjeri kupovine dijela Petrokemije. Ili će uspjeti, ili neće. Ali, budite sigurni, kad smo mi koji smo toliko specifični došli i izrazili namjeru za kupovinu Petrokemije, onda će i mnogi drugi će doći i izraziti namjeru kupovine Petrokemije. Bar bi to od ove inicijative mogao biti plus za Petrokemiju.”

Spomenimo kako su prvi poslovni kontakti Iranskih investitora i Petrokemije uspostavljeni u listopadu kada je Hrvatsko-iranska skupina prijateljstva u Gospodarskoj komori u Sisku organizirala susret gospodarstvenika SMŽ sa iranskim poslovnim ljudima. Na tom sastanku Petrokemiju je predstavljao član uprave Nenad Zečević i od tada iranski gospodarstvenici iskazuju interes za ulazak u Petrokemiju, potvrdio je veleposlanik Irana.

Petrokemija za opstanak hitno treba strateškog partnera. “Dalje ne može sama.”, rekao je nedavno na javnoj televiziji Dragan Marčinko, predsjednik Uprave. U prvih devet mjeseci zabilježen je gubitak u poslovanju od 286 milijuna kn. Nastavak takvog poslovanja do kraja godine Petrokemiju dovodi na rub stečaja. S prvim krugom dokapitalizacije u kojem je država dokapitalizirala Petrokemiju sa 250 mil. kn završen je i dio restrukturiranja u kojem su racionalizirani troškovi, optimizirani poslovni procesi i uz otpremnine otpušten 491 radnik. Za ulaganja i modernizaciju Petrokemiji je potreban strateški partner.

„Prioritetni je cilj zadržavanje proizvodnje u Petrokemiji i to je uvjet kojeg postavljamo pred strateškog partnera.“, naglasio je Tomislav Pokaz, predsjednik Nadzornog odbora i zamjenik ministra gospodarstva. Naglasio je kako govori kao predstavnik Ministarstva gospodarstva, jer u osjetljivom trenutku promjene Uprave Petrokemije nije mogao govoriti kao predsjednik Nadzornog odbora. Istim razlogom svoj izostanak sa javne rasprave ispričali su se sadašnji i budući članovi Uprave Petrokemije. Predstavnici radnika, jednako kao i management Petrokemije, svoj nedolazak na javnu raspravu o budućnosti Petrokemije ispričali su osjetljivim trenutkom smjene uprave i opasnosti iznošenja činjenica koje bi mogle utjecati na trgovanje dionica Petrokemije na Zagrebačkoj burzi.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić ponovio je kako Grad Kutina nema utjecanja na upravljanje Petrokemijom i donošenja strateških odluka. Petrokemija je važna za Kutinu i opstanak proizvodnje u Petrokemiji od presudnog je značaja za Grad te Grad Kutina od Vlade RH očekuje kako će donijeti dobre odluke za budućnost Petrokemije i Grada Kutine.

Budućnost Petrokemije ovisi o strateškom partneru. Na javnoj tribini nije jasno rečeno hoće li država ponovo dati novac i još jednom spasiti Petrokemiju. Izražena je nada kako će se u trećem krugu dokapitalizacije koji završava uoči Božića javiti strateški partner Petrokemije. Iranci su ozbiljni kupci, samo još treba riješiti političke probleme i sankcije koje je Hrvatska, kao članica EU, uvela Iranu.

Dan nakon javne tribine održana u Zagrebu Vlada RH je smijenila dosadašnjeg predsjednika i članove Uprave Petrokemije i ponovo imenovala kutinsku Upravu koju će voditi predsjednik Nenad Zečević.

izvor: kutina.hr

Posted in SMŽ, Vijesti and tagged as , , , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *