Home // Rasprave - video // Izvješće iz Sabora 2

Izvješće iz Sabora 2

Prošli tjedan je u Saboru bilo izuzetno burno. Počelo je sa Zakonom o državnim službenicima. Vladajući nas uvjeravaju da je ova izmjena Zakona u svrhu daljnjeg preuzimanja političke odgovornosti, odnosno da oni, kao odgovorna vlast, žele kadrove imenovati bez lažnih i namještenih natječaja i biti odgovorni za njihov rad. To bi u prijevodu značilo da ako netko od tih kadrova se ogriješi o zakonske propise odgovornost snosi resorni ministar i snosit će posljedice. Zvuči prilično dobro. Međutim, s obzirom da pri tome svi dosadašnji kadrovi ostaju u sustavu, s obzirom da su primljeni u službu preko kakvih – takvih natječaja, te da je povećan broj ministarstava, a samim tim i broj izvršitelja, odnosno pomoćnika, tajnika, glasnogovornika i td., očiti je financijski efekt ovakve odluke. Mi smo odgovorni, ali ćemo i trošiti znatno više novaca poreznih obveznika. Uz svu najavljenu štednju. Kriterij za micanje nekoga iz državne službe je, zna se (koji paradoks) rodjački. Ako nisi zadovoljio mene, moju stranku ili koaliciju, sklonit ćemo te u neku općinu i problem riješen. Pri tome kvaliteta kadrova koji dolaze je barem upitna. Ima tu još puno spornih stvari na koje su upućivali i sindikati u svom pismu koje je dostavljeno svim zastupnicima i dijelom navedeno u raspravi.

Zatim je na dnevnom redu bio paket zakona o porezima čiji je predlagač Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada. S obzirom da vladajući određuju dnevni red i da su mogli predvidjeti dinamiku rasprave u Saboru, Klub zastupnika SDP-a je sazvan za 16,00 sati, točno u vrijeme kada počinje rasprava o “našim” zakonima. Sabornica je bila poluprazna i željelo se poslati poruku Hrvatskim laburistima: evo koliko ćemo držati do vaših prijedloga. Pri tome je izbjegnuta opcija da se javno sukobljavaju sa zastupnicima iz redova laburista (to je prepušteno koalicijskim partnerima, koji da budemo pošteni baš i nisu iskazali ovakvu želju). Zaboravili su da iako prijenos gleda daleko manji broj ljudi nego u dopodnevnim raspravama, postoji saborska TV i građani će ipak imati priliku vidjeti kako se ostvaruju riječi iz nastupnog govora premijera o uvažavanju stavova oporbe. Pri tome je gotovo u drugi plan pala sama tema, tj. tekst prijedloga ovih zakona. Ovim odbijanjem odbacuju mogućnost da se kriminal otkrije, nazove pravim imenom i sankcionira. Predstavnik Ministarstva nas je uvjeravao da je to sve moguće uz striktnu primjenu postojećeg Zakona, te da je svaki građanin imao mogućnost i obavezu da prijavi nezakonito stjecanje bogatstva pojedinaca, a svaki porezni službenik je po službenoj dužnosti morao reagirati ako se utvrdi nesklad u stjecanju imovine i ostvarenih prihoda. Pri tome mu se priključio i bivši ministar Šuker. Pa gdje smo mi do sada živjeli. Zar su svi službenici Porezne uprave nesposobni? Zar nije i sam ministar sjedio za istim stolom sa urarom dr. Ivom, pa zar nisu svi medijski obrađeni slučajevi bili dovoljni, pa zar je vlasništvo Diokija po Duhu svetom prebačeno Ježiću? U koji god segment društvenog života zagrebete sami kriminal. I to nije bilo dovoljno? Pokušali smo to objasniti u Sabornici, ali bio je to razgovor gluhih. Ostalo možete pogledati u video zapisu.

Zatim su uslijedila zbivanja u Diokiju. U dva navrata su Laburisti tražili stanku dok se ne riješi pitanje radnika Diokija, tražili su i prekid sjednice, te dolazak i obraćanje premijera, prvog potpredsjednika Vlade i ministra financija. Od strane vladajućih smo optuženi za politikantstvo. Pa zar je politikantstvo tražiti da se netko iz Vlade obrati zastupnicima i građanima sa informacijom. Koja je osnovna svrha postojanja Sabora? Pa zar nije bit postojanja saborskih rasprava otvaranje tema, isticanje problema koji opterećuju građane koji su birali zastupnike, a samim tim i vladajuće. Očito imamo različito shvaćanje. Po mom mišljenju vladajući su iskazali nevjerojatnu bešćutnost, a na građanima je da procijene.

Mladen Novak

Posted in Rasprave - video

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *