Home // Ogranci // Kolumna Vlado Sokol

Kolumna Vlado Sokol

Hrvatski Laburisti-stranka rada se vraća korijenima demokracije.

Kao što je i sam Demokrit, starogrčki mislioc rekao prije nešto više od 2400 godina da je biti političar najteži ali i najčasniji posao jer se pravi političar ne smije okoristiti od svog posla te mora ustrajno služiti svojem narodu, a dobro znamo kakvi su svi dosadašnji političari bili i da su upravo ono suprotno od Demokritove ideje .

Mi Hrvatski Laburisti – Stranka rada želimo prekinuti s tom praksom! Želimo pokazati da zanimanje političar ne mora biti sramno već časno i pošteno. Isto tako se zalažemo za povratak egzistencijalnih i ljudskih prava svim osobama koje žive od svog rada a tu smatramo i radnike, seljake, male i srednje poduzetnike, obrtnike, nastavnike, doktore, novinare. Zalažemo se za snažniju socijalnu politiku, besplatno školstvo i zdravstvo, komercijalne banke proistekle iz devastirajuće privatizacije ’90-tih staviti u funkciju razvoja domaćeg gospodarstva, renacionaliziranje tvrtki koje su od strateškog interesa te očuvanju prirode i prirodnih bogatstava kojima naša zemlja obiluje.

Uz navedene stvari za koje se borimo na državnoj razini, na lokalnoj razini želimo povećati broj radnih mjesta i očuvanju istih, poboljšati infrastrukturu, učiniti gradski proračun i sam način trošenja novca transparentnijim, uvesti neposrednu demokraciju, povećati broj dječjih igrališta i parkova.

P.S.

Demokritova ideja vodilja je bila, osim poštenja u političara, i besplatno zdravstvo i školstvo a tu njegovu ideju je razradio u praksi i „otac“ mirovinskog i zdravstvenog sustava koji je svoje radnike zaštitio na taj način od pretjeranog eksploatiranja te im omogućio dostojanstven život i u zdravlju, bolesti i nakon radnog vijeka. Koja je to bila revolucionarna ideja! E da, ta osoba se zvala Robert Owen i takve ideje su mu pale na pamet još u 18 st.

 Vlado Sokol

Posted in Ogranci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *