Home // Ogranci // Kutina: Reakcija na izjavu Ive Josipovića

Kutina: Reakcija na izjavu Ive Josipovića

Kutinski ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada žestoko osuđuje izjavu predsjednika Ive Josipovića o tome da je većina građana više spremna kukati nego raditi.

Iako samo jedna u nizu i zasigurno ne zadnja, ova je izjava predsjednika Josipovića nedvojbeno potvrdila kakvu podršku bez stvarnog pokrića ima najpopularniji političar u zemlji. Nakon što je nebrojeno puta ponovio svoje isprazne fraze o nužnosti “općedruštvenoga konsenzusa”, sada je i konkretizirao što zapravo misli. Takve izjave samo su nastavak jednoličnih zahtjeva poznatih hrvatskih kapitalista koji nam govore kako su daljnje privatizacije, fleksibilizacija radnih odnosa, smanjenje poreznog opterećenja i svekolike proračunske uštede jedini izlaz iz krize. Predsjednik je i sam u više navrata priznao da o ekonomiji ne zna puno pa ostaje za pogađati od kuda mu te i takve ideje dolaze. Uistinu, kratak pogled na imena u predsjednikovom Savjetu za gospodarstvo razotkriva mnoge sumnje. Štoviše, u nastavku slijedi izjava: “Prvi refleks na najavu investicije je – zaradit će na nama, takav refleks dijelom je posljedica kriminala u privatizaciji koji je značajno doprinio kreiranju antipoduzetničke klime u Hrvatskoj”. Predsjednik pokazuje kako ispravno može otkriti izvor opće sumnje prema potrebi jače “poduzetničke klime” no njegovi stavovi upućuju da radnih mjesta zapravo ima ali ljudi ne žele raditi. Ovdje se radi isključivo o iluzijama da bi samozapošljavanje i privatne investicije trebale biti glavni pokretač gospodarstva. Kako god da protumačili ovakve izjave, one su u suštini antiradničke i pokazuju koliko malo solidarnosti prema nezaposlenima ima najpopularniji političar. Čak i njemački savezni statistički ured Destatis prije nekoliko mjeseci objavljuje da hrvatski radnici u prosjeku tjedno rade 4 sata više nego njemački radnici.

Ipak, predsjednik svojim ovlastima ne može utjecati na gospodarsku politiku te ovo priopćenje oponira sustavnom i višegodišnjem šikaniranju i omalovažavanju hrvatskih radnika od strane političkih i gospodarskih elita. Svi snosimo dio odgovornosti jer još uvijek trpimo sistem i političare koji uspijevaju generirati nove nejednakosti a istovremeno nam pod izlikom odricanja za još lošiju budućnost serviraju sukob nezaposlenih i onih koji svojim radom još uvijek osiguravaju kakvu-takvu egzistenciju.

Hrvatski laburista – Stranke rada

Ogranak Kutina

Kontakt: 099/6838127

E-pošta: kutina@laburisti.com

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *