Home // Ogranci // Laburisti i stanovnici Zelenog brijega zaustavili izgradnju benzinske pokraj škole

Laburisti i stanovnici Zelenog brijega zaustavili izgradnju benzinske pokraj škole

Reakcija sisačkih laburista na predložene izmjene DPU-a „Zgmajne-centar“ urodila je plodom i do izgradnje benzinske crpke uz osnovnu školu neće doći.

Naime, u veljači ove godine održana je rasprava o predloženim izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja „Zgmajne-centar“ u Sisku, a jedan od prijedloga tadašnjih vlasti bilo je uklanjanje članka 78. kojim bi se dopustila gradnja benzinske postaje pored najavljenog kružnog toka na križanju Mosta Gromova i Zagrebačke ulice, svega pedesetak metara od dvorišta OŠ “Braća Ribar” na Zelenom brijegu.

Laburisti su se javnim priopćenjem te podnošenjem primjedbe na javnoj raspravi odlučno suprotstavili protežiranju kapitala na uštrb kvalitete života građana Siska, a što je još gore u ovom slučaju, na zdravlje malih Siščanki i Siščana, budućnosti ovog grada.

Kako  je i tada napomenuto, istraživanja nekih europskih sveučilišta strogo savjetuju kako zbog opasnih tvari u zraku takve građevine trebaju biti udaljene barem stotinjak metara od ustanova kao što su škole, bolnice ili starački domovi. Organski spojevi kao što su benzen i ugljikovodik, koji povećavaju rizik od raka, na benzinskim postajama u urbanim područjima su na iznadprosječnim razinama. Predložena lokacija benzinske postaje tim je bila opasnija što se ujedno nalazi uz izrazito prometnu Zagrebačku ulicu te nije potrebno dodatno objašnjavati moguću akumuliranu količinu opasnih tvari na toj mikro-lokaciji.

Prihvaćena je primjedba laburista, a potrebno je napomenuti kako je primjedbu na istu temu, zasebno, putem peticije, podnijelo 202 stanovnika Zelenog brijega  te sama OŠ „Braća Ribar“ u zahtjevu koji je supotpisalo 20 članova Vijeća roditelja.

Cilj je postignut, dokazavši kako sinergijskim djelovanjem i solidarnim pristupom postoji mogućnost za pobjedu zdravog razuma nad bezobzirnim krupnim kapitalom.

nova-benzinska-zagrebacka-sisak (2)

 

 

Dodatne informacije:

Ogranak Sisak

Ivica Rendulić, predsjednik ogranka

098/361-642

sisak@laburisti.com

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *