Home // Ogranci // Laburisti reagirali na poskupljenje grijanja u Sisku

Laburisti reagirali na poskupljenje grijanja u Sisku

Članovi sisačkog Ogranka održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su javnosti prezentirali svoje stavove o poskupljenju grijanja u gradu Sisku.

Preko laži do skupljeg grijanja

Hrvatski laburisti – Stranka rada ogranak Sisak zatražili su dodatna objašnjenja poskupljenja od strane HEP-Toplinarstva i regulatorne agencije HERA-e analizirajući uzroke i posljedice najnovijeg udara na standard građana nakon što su novi računi pokazali puno veće poskupljenje od najavljenog.

Pitamo se zašto je  dio predane dokumentacije u zahtjevu bio nepotpun ili netočan te tako nije dostavljeno financijsko izvješće zasebno za Grad Sisak, a što je vidljivo u Odluci o poskupljenju? Nadalje, za 5 zaposlenika prikazan je trošak za plaće od 850.000 kuna, a nenaplaćeni računi od 1.200.000 kuna prikazani su kao troškovi koje su ponovo htjeli naplatiti od građana kroz povišene cijene.

HERA je na kraju donijela odluku o nižem postotku poskupljenja nego što je  Toplinarstvo zatražilo kroz priložene rezultate poslovanja. Tako su HERA i HEP-Toplinarstvo uskladili povećanje tarifnog elementa grijanja za kućanstvo na 50%, dok je povećanje tarifnog elementa snage 17%. Pogađate, 50% se odnosi na najveću stavku na računu. Kako ne bi bilo direktnog krivca, HEP-Toplinarstvo se poziva na HERA-inu odluku o poskupljenju, a HERA se poziva na traženi porast prihoda energetskog subjekta HEP-Toplinarstva u gradu Sisku za 37%.

Još više čudi spoznaja kako potpun uvid u dokumentaciju nije moguć, očito takvo transparentno poslovanje nije uobičajeno. Međutim, zakonsku mogućnost preispitivanja zahtjeva za poskupljenjem imaju predstavnička tijela jedinice lokalne samouprave.

Lokalna samouprava mogla je angažirati svoje stručnjake za detaljno proučavanje financijskog stanja i poslovanja HEP-Toplinarstva i zahtijevati dodatne informacije za opravdanost poskupljenja. No, to se nije dogodilo, a u zraku ostaje pitanje zašto nije. Oglasili su se tek simboličnim priopćenjem, „alibi“ reakcijom koja, kao i puno puta dosad, nije donijela povoljno rješenje za džep građana. Rezultat je jasan i vidljiv na računima Toplinarstva.

Nameće se zaključak kako manjka razumijevanja i društvene odgovornosti kod rukovodećih osoba koji su svoju pohlepu i nesposobnost ponovno prebacili na teret građana.

Mi, sisački laburisti,  smatramo kako bi bilo utješno kad bi nesavjesnom i neodgovornom vođenju posla nakon ovog poskupljenja bio kraj no zakonski propisi i u ovom slučaju vladajućoj eliti ne znače puno jer ih provode kako im se prohtje, a kad im zatreba novac – jednostavno ih zakonski uzmu od građana.

Predsjednik Ogranka:

Ivica Rendulić

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *