Home // Ogranci // NAČELNIKOVO „NE“ SIGURNOJ IGRI

NAČELNIKOVO „NE“ SIGURNOJ IGRI

Hrvatski laburisti Ogranak Popovača su u ime građana Popovače, a ponajprije roditelja i djece pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za postavljanje zaštitne ograde i uređenje dječjeg igrališta. Radni naziv ove akcije je  „OMOGUČIMO DJECI SIGURNU IGRU“.

Akciju smo proveli u tri dana na dvije lokacije u Popovači, te pritom prikupili 300-tinjak potpisa. Cilj akcije je postavljanje zaštitne ograde i uređenje dječjeg igrališta. Samo igralište nalazi se iza Doma kulture u centru Popovače okruženo sa dvije poprilično frekventne prometnice od kojih je jedna županijska cesta Sisak -Kutina. Ovo je skromno opremljeno igralište, za razliku od igrališta uz dječji vrtić, koje je ograđeno, pa mu je i pristup onemogućen.

Prije dvije godine, kada je i sporno dječje igralište napravljeno, Odbor za komunalnu djelatnost dostavio je Prijedlog izrade proračuna za 2011.g. u kojem je između ostalog, predviđena izgradnja zaštitne ograde, no do danas nije ništa učinjeno po tom pitanju.

U međuvremenu postavljala su se dječja igrališta u okolnim selima, no na zaštitnu ogradu oko ovoga nije se mislilo.

Isto tako u Popovači je napravljen semafor koji je glavna tema podsmjeha građana,otplačen je dug NK“Moslavac“ prema „Moslavina d.o.o.“ za pitku vodu koja je danima punila obližnji potok zbog nemarnosti odgovornih u iznosu od 200 000 kn, propala građevinska dozvola u iznosu od 160 000 kn za novi, veći trijem jer se radovi do danas nisu pomaknuli s mrtve točke, planira se izdvojiti 5 miliona kuna za uređenje famoznog Trga II ispred Doma kulture (vjerojatno je u pitanju podno grijanje s obzirom na cijenu), planira se kupnja novog automobila u vrijednosti 150 000 kn, jer ovaj sa 200 000 km više nije siguran, a i isplativije je po načelnikovom viđenju kupiti novi, nego servisirati sadašnji, a za običnu ogradu koja je prijeko potrebna sredstava nema.

Shodno tome Hrvatski laburisti – Stranka rada, Ogranak Popovača u ime svih građana traže da se već danas učini sljedeće:

–          da se napravi zaštitna ograda

–          da se oslika stražnji dio Doma kulture motivima privlačnima za djecu

–          da se dječje igralište obogati dodatnim sadržajima

–          da se postavi znak zabrane dovođenja pasa

–          da se igralište redovito održava,pri tome ne mislimo na košnju trave,nego i da se ponekad pokupi i staklo od razmijene staklene ambalaže,jer i toga ima

–   da se igralište bolje osvijetli,zbog eventualnih i mogućih krađa ili razbijanja,jer i klupe koje su bile vjerojatno su nestale pod okriljem noći.

Akcijom smo pokušali apelirati na odgovorne da ulože dodatni trud i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječila dodatna katastrofa.

Prikupljene potpise i otvoreno pismo proslijedili smo načelniku Općine te općinskim vijećnicima dva dana prije održavanja 32.Općinske sjednice koja se održala 06.06.2012.g. Istoj smo sjednici prisustvovali, tako da smo imali priliku na svoje uši čuti načelnikovo protivljenje našoj inicijativi i njegov čvrsti stav protiv zaštitne ograde.

Po završetku aktualnog sata predsjednik Općinskog vijeća je vijećnicima skrenuo pažnju na naše otvoreno pismo, te pošto su ga svi dobili obratio je pažnju na zadnju rečenicu, te istu pročitao, a ona glasi.“ Pomozite našoj djeci da mogu bezbrižno uživati u svojoj igri i učinimo to danas, ne sutra, jer sutra bi moglo biti kasno.“

 Slijedila je žestoka rasprava, a riječ je prvi uzeo načelnik. Svoje izlaganje je započeo sa izjavom da se ponovo vračamo na raspravu koja je bila aktualna prije dvije godine, tj. kada se isto dječje igralište i napravilo, ali bez zaštitne ograde. Nastavio je sa svojom konstatacijom da su roditelji obavezni voditi brigu o svojoj djeci do određene godine djetetova života, pa bilo u pitanju i dječje igralište. Tako da zaštitna ograda nema smisla, a i ista bi narušila izgled parka u kojem se nalazi dječje igralište. Jedino što načelnik planira učiniti po tom pitanju je (pod  uvijetom da prođe rebalans proračuna, tj. da vijećnici dignu ruku za uređenje trga ispred Doma kulture) uređenje pješačke staze koja prolazi pored igrališta. Napominjem da se igralište nalazi iza dotičnog Doma kulture.

Podršku načelniku su dali njegovi vijećnici, tako da smo prozvani za populizam i da se koristimo sa djecom kako bi prikupili naklonost građana, drugi su nam pak dali podršku i obećali da će to pitanje i dalje gurati, one ostale to nije izgleda zanimalo ili su mislili da je bolje ostati neutralan.

Načelnikovo veliko „NE“ ne može ostati samo na tome. Slijedi nam najavljena akcija druženja sa građanima vezana za lokalnu sredinu od 11.-14. ovog mjeseca pod nazivom “Pokušajmo se zajednički izboriti za boljitak“, a načelnikov čvrsti stav imat će počasno mjesto na našem panou, pa neka građani znaju kakvo je načelnikovo viđenje o sigurnosti djece i njihove bezbrižne igre.

Također, pitamo se kako je i na koji način dobivena uporabna dozvola za dječje igralište, ako znamo, a znamo da nisu zadovoljeni ni osnovni uvjeti.

Nešto tu ne štima definitivno. Pitam se da li je i zaduživanje općine za 12 miliona kuna koje se planira uskoro, čisto ili i tu ima puno toga, najblaže rečeno, mutnog.

Populizam ili ne, ali za sigurnost dječje igre smo uvijek i uvijek ćemo biti. Nećemo dozvoliti da ovu temu opet pokrije prašina na neko vrijeme. Dati  ćemo sve od sebe da bude aktualna cijelo vrijeme dok se dječja igra ne učini sigurnom, bar u onim okvirima koje nalaže zakon.

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Ogranak Popovača

Predsjednik

Mario Loth

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *