Home // Ogranci // Ne benzenu i ugljikovodiku u dvorištu osnovne škole

Ne benzenu i ugljikovodiku u dvorištu osnovne škole

Potaknuti prijedlogom izmjena Detaljnog plana uređenja “Zgmajne-centar” kojim se želi dopustiti gradnju benzinske postaje tik uz osnovnu školu “Braća Ribar”, mi, sisački laburisti, ne možemo ne reagirati na još jedno protežiranje kapitala na uštrb kvalitete života naših građana, a što je još gore u ovom slučaju, na zdravlje malih Siščanki i Siščana, budućnosti ovog grada.

Naime, predloženim izmjenama DPU-a “Zgmajne – centar” dopustila bi se gradnja benzinske postaje pored najavljenog kružnog toka na križanju Mosta Gromova i Zagrebačke ulice, svega pedesetak metara od dvorišta OŠ “Braća Ribar” na Zelenom brijegu. Ovakva nepogoda omogućila bi se jednostavim brisanjem jedne jedine rečenice iz članka 78. navedenog Plana kojom je dosad bila opravdano onemogućena suluda ideja dovođenja benzinske postaje praktično u dvorište jedne osnovne škole. Kako je najavljeno na Javnoj raspravi po pitanju izmjena DPU-a, benzinsku i školu dijelio bi tek zeleni pojas od pedesetak metara.

Standardi kojima težimo su prije svega usmjereni na dobrobit zajednice, a ne bezobzirnog krupnog kapitala te napominjemo kako istraživanja nekih europskih sveučilišta strogo savjetuju  kako zbog opasnih tvari u zraku takve građevine trebaju biti udaljene barem stotinjak metara od ustanova kao što su škole, bolnice ili starački domovi. Organski spojevi kao što su benzen i ugljikovodik, koji povećavaju rizik od raka, na benzinskim postajama u urbanim područjima su na iznadprosječnim razinama. Predložena lokacija benzinske postaje tim je opasnija što se ujedno nalazi uz izrazito prometnu Zagrebačku ulicu te nije potrebno dodatno objašnjavati moguću akumuliranu količinu opasnih tvari na toj mikro-lokaciji.

Mi, laburisti grada Siska prosvjedujemo protiv ovakve nebrige za stanovništvo i još jedno pogodovanje nepotrebnim zagađivačima nauštrb zdravlja stanovnika te smo stoga  uputili i službenu primjedbu na predložene izmjene. Smatramo kako su se Siščanke i Siščani dovoljno proteklih desetljeća “nauživali” opojnih mirisa benzena, sumporovodika i ostalih štetnih spojeva, a s obzirom na to da je u ovom slučaju u pitanju i zdravlje djece, ovakve poteze gradskih “očuha” smatramo apsolutno nedopustivim i najoštrije im se protivimo.

google_street_view-nova_benzinska_zagrebacka (2)

 Dodatne informacije:

Ogranak Sisak

Ivica Rendulić, predsjednik ogranka

098/361-642

sisak@laburisti.com

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *