Home // Ogranci // Petrinjski Ogranak održao tiskovnu

Petrinjski Ogranak održao tiskovnu

Konferencija za novinare Hrvatskih laburista – Stranke rada, Ogranak Petrinja održana je u četvrtak 2. kolovoza 2012. godine u 10.30 sati na Trgu dr. F. Tuđmana u Petrinji. Na konferenciji je govorio Željko Tačković, predsjednik Ogranka Hrvatskih Laburista u Petrinji, a cijelo priopćenje koje pri tome dostavljeno svim medijima prenosimo u cijelosti:

ZAR SMO TAKO BOGATI?

Na portalu lokalnog radija gradonačelnik Petrinje se pohvalio da bi „do jeseni trebala niknuti“ novouređena autobusna nadstrešnica za koju se planira utrošiti 400.000,00 kuna i zidić kojemu je cijena 300.000,00 kuna bez obavijesti građanima kada će biti objavljen javni natječaj. Naziv povijesni zidić je nadjenuo sam gradonačelnik iz samo njemu poznatih razloga. Svrha zidića je isključivo estetske prirode.

Pitamo se, da li se u ovo doba recesije treba „razbacivati“ novcima građana za zidić, koji može čekati „neka bolja vremena“, dok istovremeno u gradu postoji nekoliko nadstrešnica koje su napravljene prije rata i koje od tada nisu uređivane? Npr. na nadstrešnici na Gavrilovićevom trgu nedostaje dio pokrova, a i ostale su u jako lošem stanju, jer su napravljene prije tridesetak godina ili ih uopće nema.  Ako su novci namijenjeni za autobusna stajališta, zašto se namjenski i ne troše (u proračunu za 2011. i 2012. godinu predviđeno je više od milijun kuna u tu svrhu, a nije napravljeno ništa)?

U Službenom vjesniku broj 4 od 9. ožujka 2012. godine pod Plan rada komunalnih djelatnosti na  području Grada Petrinje u 2012. godini za poduzeće „Komunalac“ d.o.o. Petrinja pod točkom 5. Održavanje autobusnih nadstrešnica predviđeni su troškovi od sramotnih 992,20 kuna s PDV-om za poslove popravaka nadstrešnica koji podrazumijevaju izmjenu razbijenih pleksiglas-stakala, popravljanja dijelova nadstrešnice uslijed trganja ili prometnih nezgoda, popravljanja klupa, bojanja, pranja.  Što se može popraviti ili obojati za 992,20 kuna? Jedva dostatno za par kanti boje. Logično je, da su nam postojeće nadstrešnice neobojane i neostakljene, ukratko u jako lošem stanju, s obzirom na svotu novaca koja je predviđena za njihovo održavanje.

Stoga, pitamo gradonačelnika:

  1. Kada, gdje i po kojim kriterijima je izašao natječaj za      izgradnju autobusne nadstrešnice, kao i zidića?
  1. Zašto se ne obnavljaju ostale nadstrešnice ako su unazad tri godine u proračunu grada  predviđena sredstva u iznosu većem od milijun kuna za tu svrhu?
  2. Smatrate li da će građani Petrinje biti zadovoljni samo jednom skupom nadstrešnicom u centru grada dok su ostale nedirnute već tridesetak godina ili ih uopće nema?
  3. Jeste li primijetili u kakvom su stanju ostale nadstrešnice?
  4. Ne čini li vam se da nova, moderna i skupocjena nadstrešnica u centru grada izgleda kao zlatni retrovizor na starom fići?
  5. Imate li ikakav plan i program obnove ostalih nadstrešnica i eventualne izgradnje nadstrešnica na stajalištima koja ih nemaju i zašto do sada ništa nije napravljeno?
  6. Gdje su završila proračunska sredstva predviđena u tu svrhu?

 

Zamislite kako će izgledati sve ostale prijeratne, zaboravljene, neobojane i oronule autobusne nadstrešnice u Petrinji u usporedbi s novom  nadstrešnicom vrijednom  400.000,00 kuna. Zar nam one ne trebaju?

Građani Petrinje i Hrvatski laburisti se pitaju, da li nam treba samo jedna nadstrešnica vrijedna 400.000,00 kuna i zidić od 300.000,00 kuna, dok su ostale nadstrešnice u tako žalosnom stanju?

Nadstrešnica u centru nam je svakako potrebna, ali 700.000,00 kuna za nadstrešnicu i zidić… Nije li to razbacivanje novaca, dok je sam centar grada zanemaren?

Zar ne bi bilo praktičnije novce predviđene za uređenje zidića utrošiti u nešto građanima Petrinje svakodnevno potrebno i funkcionalno, kao što je npr. pješačka staza iza autobusnog stajališta?  Vjerujemo da bi vam građani bili zahvalniji kada bi se uredila bilo koja pješačka staza u centru grada, budući da su sve u jako lošem stanju,a one imaju praktičniju vrijednost od zidića.

U konačnici, zar građani Petrinje, ako se već iz godine u godinu planiraju sredstva za autobusna stajališta, nisu vrijedni toga da na tim istim stajalištima čekaju autobus ispod obnovljenih pokrova, sa uređenim pleksiglas-staklima, a ne da su osuđeni na milost i nemilost vremenskih prilika ili neprilika i da im se obnove nogostupi i asfaltiraju ulice u kojima žive? Imaju li gradski oci i građani Petrinje iste prioritete?

Da li je problem u tome što naš gradonačelnik nije građanin Petrinje pa ne razumije potrebe stanovnika?

I što sada?

Možda je slijedeći potez odlazak na duhovnu obnovu u susjedne zemlje, o trošku građana, naravno, radi skupljanja ideja i energije za nove maestralne poteze.

Što će nam budućnost donijeti, vidjet ćemo. A mi, Hrvatski laburisti, nećemo šutjeti o tome.

Tajnik Ogranka Petrinja:

Sanja Jelić

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *