Home // Ogranci // Popovača – Bilten br. 9

Popovača – Bilten br. 9

Proračun je prošao!

Na sjednici gradskog Vijeća održanoj 17. prosinca 2013. godine prijedlog gradonačelnikovog Proračuna prošao je bolje nego ikad. Prijedlog Proračuna podržalo je 15 od 16 prisutnih vijećnika.

Kako da ga ne podrže kad je gradonačelnik prije iznošenja prijedloga Proračuna razgovarao i sa koalicijskim HSLS- om, i sa SDP-om, i sa listom mladih, a također da bude siguran u dovoljan broj glasova, pozvao je i oporbene vjećnike HDZ-a koji su zbog svojih prijedloga koje je gradonačelnik uvrstio u Proračun također podržali prijedlog Proračuna. 

Gradonačelnik je objeručke dijelio svima, kao u vrijeme najbolje ekonomske ekspanzije. Kako da ne dijeli kada će početkom sljedeće godine na račun Grada sjesti uplata od dvanaest miliona kuna. Istina, dio ide za hvale vrijedan projekat nove škole i športske dvorane,ali zato ostatak ide na prijedloge većih političkih stranaka u našem gradu kako bi s lakoćom prošao proračun.

Dragi moji građani sve ono što ćete vidjeti da se gradi, izgradit će se iz kredita, a ne zbog gradonačelnikove sposobnosti.

Taj kredit će nas za početak u 2014. godini koštati 1.792.300,00 kuna, od toga se 1.200.000,00 kn odnosi na glavnicu, a ostatak od oko pola miliona kuna na kamate i tako sljedećih 10 godina.

Pitam se šta se sve moglo napraviti za 1.7 miliona kuna ove godine, pa za isti iznos i sljedeće godine, i tako dalje… 

Kako ne bi bilo sve baš tako bajno i kako bi se uklopili u našu stvarnost, gradonačelnik je odlučio smanjiti plače sebi i svima zaposlenicima u gradskoj upravi za oko 5%. Pa tako sada gradonačelnikova plača iznosi oko 18.000,00 kuna (osnovica je 4.346,25, a koeficijent za gradonačelnika iznosi 4.3), odnosno smanjena je za 934,42 kune. Bravo gradonačelniče! 

Odlučio je gradonačelnik smanjiti i naknade, pa će tako sada zamjenici gradonačelnika dobivati 3500 kuna mjesečno (500 kuna manje), predsjednica gradskog Vijeća 1750 kuna mjesečno (750 kuna manje), članovi gradskog Vijeća i Županijski vijećnici 350 kuna po sjednici (50 kuna manje), te predsjednici mjesnih odbora po 260 kuna.

 Ali je zato uvedena nova naknada za zamjenike gradskog vijeća u iznosu od 500 kuna mjesečno. Jednima uzeto da bi se drugima dalo, a sve kako bi se udovoljilo koalicijskim i stranačkim zahtjevima. 

Gdje su u svoj toj priči laburisti? 

Na žalost, nigdje. Gradonačelnik je sam rekao da mu politički gledano glas laburista nije ni potreban, pa zato nije uvažio ni jedan od prijedloga laburista koji su do sada proslijeđeni gradonačelniku.

Obećao je, nekoliko puta, no kako to voli gradonačelnik reči:”Obećanje ništa ne košta”. 

Jedan od prijedloga laburista proslijeđen još u mjesecu rujnu, je bio i označavanje 3 pješačka prijelaza u Sisačkoj ulici ( kod glavnog ulaza u sajmište i na križanju Sisačke i Moslavačke ulice, te bar još jedan kod trgovačkog centra Idis ili Autohrvatske), te na križanju Zagrebačke ulice i Ulice A. Stepinca.

Gradonačelnik je obećao razmotriti naš prijedlog, da je isto i učinio, te poduzeo nešto, možda se ne bi dogodio ovaj tragičan događaj u Sisačkoj ulici kada je život izgubio naš sugrađanin.

Na aktualnom satu 6. sjednice gradskog Vijeća postavio sam gradonačelniku pitanje zbog čega su maknuti ležeći policajci u Vinogradskoj ulici ispred škole, te što će poduzeti u vezi zaustavljanja brzih vlakova u kolodvoru Popovača. 

Odgovor koji sam dobio je samo radi odgovora. Za micanje ležećih policajaca kriva je policija, izjavio je gradonačelnik. Nije istina. U razgovoru sa nadležnima u P.U. Kutina, saznao sam da je policija uvjetovala postavljanje ležećih policajaca sukladno važećem pravilniku, no gradonačelniku je bilo jednostavnije naložiti uklanjanje istih.

Gradonačelniče, nadam se da ste svjesni posljedica koje vaš potez može imati? U pitanju su naša djeca. Nadam se da micanje ležećih policajaca nije iz razloga što tom ulicom svakodnevno prolazite po nekoliko puta, pa su vam smetali. 

Što se tiće voznog reda HŽ-a, gradonačelnik je obećao, naglasak je na ponovo obećao, da će pokušati razgovarati sa nadležnima u HŽ Putničkom prijevozu oko istog. Gradonačelniče, laburisti vam poručuju sljedeće: Prošla baba s kolačima!

Vrijeme za razgovor oko istoga problema trebalo je obaviti još davno u mjesecu lipnju kada smo vam također uputili pisani prijedlog vezan uz zaustavljanje brzih vlakova.

Sada je vrijeme za djelovanje. I zato laburisti uskoro pokreću akciju prikupljanja potpisa građana kako bi pokušali utjecati na HŽ Putnički prijevoz da prihvate našu inicijativu da Popovaču povežemo sa ostalim velikim gradovima u Lijepoj našoj sa bržom i kvalitetnijom vezom.

A vama gradonačelniče poručujemo, ukoliko vam dužnost koju obavljate predstavlja problem, odstupite i prepustite to mjesto mlađima i sposobnijima koji će znati cijeniti plaču koju imate i koji će za svoj grad dati cijelog sebe.

Mario Loth 

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *