Home // Ogranci // Prodaja Moslavina Plina

Prodaja Moslavina Plina

Prije desetak dana održan je sastanak u pomalo neuobičajenom sastavu, ponešto političara u funkciji lokalne izvršne vlasti, zatim gospodarstvenika, te pripadnici odvjetničko pravničke elite. S obzirom na vrijeme u kojem živimo, te ciljevima kojima stremimo ne bi ovo smjelo nikoga iznenaditi. Od političara se očekuje da stvore preduvjet poduzetnicima da ulože svoje novce (investicije), znanje i iskustvo u dobrobit stanovništva. Od poduzetnika se očekuje da u skladu sa stvorenim uvjetima djeluju i omoguće boljitak lokalnoj zajednici, tj. stanovnicima nekog kraja. Pravnici i odvjetnici to moraju pravno ukalupiti da cijela priča bude zakonita.

Da li je sastanak s početka priče bio u tom duhu saznat će stanovnici Kutina, Popovače i Ludine u narednom periodu. U svakom slučaju spomenuta ekipa je odlučila, a zatim i sprovela u djelo, prodaju dijela vlasništva Moslavina Plina d.o.o. dosadašnjem suvlasniku Plin Projektu d.o.o. iz Nove Gradiške. Normalno sa odgodom plaćanja, te uz obavezno odricanje od prava na naknadu u simboličnom iznosu od 6 milijuna kuna na razdoblje od vjerojatno 6 godina. Lokalni političari su na sebe, odnosno svoje gradove i općinu, preuzeli obvezu zbrinjavanja viška zaposlenih, jer oni novom (privatnom) vlasniku ne trebaju. Trošak zbrinjavanja je u redu da ide na lokalno stanovništvo, odnosno lokalne proračune jer to su i onako lokalni stanovnici. Ta nisu valjda sa mjeseca?

I sve su to, nesumnjivo u interesu lokalnog stanovništva, stavili na papir u nekih sedam točaka i predstavili svojim gradskim i općinskim vijećima. Doduše pod nekim čudnim formulacijama, ali i to je u interesu građana. Zatim su to izglasali, a ponegdje su čak imali potrebu da zajednički brane građane od vijećnika, pa se neki gradonačelnici pojavljuju u susjednim općinama da svojim prisustvom daju na težini kod donošenja kvalitetnih odluka.

U nedjeljnom izdanju jednog od nacionalnih dnevnih novina objavljen je intervju sa dvoprezimenim ministrom Sinišom. Izuzetno samouvjereno je obznanio da će sve prodati osim šuma, voda i pruga. Valjda mu je to baba ostavila pa ima na to pravo. U skladu s tim ponašaju se i domaći moslavački dečki, te krenuli u rasprodaju. Prvo se lokalni sindikalac potrgao objašnjavajući da prodaja Petrokemije nije prodaja nego nalaženje strateškog partnera. Umjesto petstotinjak radnika koji su trebali postati viškom u istim novinama se barata sa cifrom tek nešto većom od tisuću ljudi. Nisu ljudi svjesni da je to za njihovo dobro. I zbog njihove nesvjesnosti stvar je preuzeo u svoje ruke sveznajući sindikalac. Razljutilo je to lokalnog šerifa, pa mu je odlučio uzvratiti istom mjerom, on će prodati lokalnog distributera plina. Poznati su primjeri u Europi kako izgledaju privatizacije distribucije bilo koje energenta (npr. u Budimpešti vodovod, u Rumunjskoj električna energija i sl.).

Da bi pouzdanost cijele priče oko prodaje distributera plina bila neosporna u cijelu stvar je uključen stranački pouzdanik iz Nove Gradiške. Sigurnost građanima sigurno ulijeva činjenica da nije riječ o nepoznatoj osobi. O njemu su svojevremeno izvještavali razni mediji, doduše uglavnom vezano uz različite afere, ali ne može se reći da je nepoznat, a izgleda da nije i neupućen u to što radi.

Ogranak Kutina

U nekim zemljama, koje ovih dana silno živciraju našeg premijera zbog toga što inzistiraju na izmjenama nekih zakona znanih kao Lex Perković, postoji stoljetna praksa demokracije. Ta demokracija predviđa institucije savjetodavnih referenduma, javnih tribina i okruglih stolova na kojima bi se građani upoznali sa namjerama lokalnih vlasti, izražavali svoja mišljenja i stavove. Postoji to i kod nas na papiru, ali na papiru piše svašta, pa čemu se zamarati sa nebitnim detaljima. Pa i onako ovi dečki znaju najbolje što je ispravno, a u ovoj državi i onako nikad nitko nije odgovarao za svoje postupke (onog jednog još uvijek ne računamo jer nije pravomočno).

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *