Home // SMŽ // Rastrošnost na tuđi račun u Sisačko moslavačkoj županiji

Rastrošnost na tuđi račun u Sisačko moslavačkoj županiji

 

Zadnjih dana Sisačko-moslavačka županija bila je u središtu domaće javnosti po nabavci službenih automobila koja je poslužila primjerom rastrošnosti na teret građana. Pored toga, upoznali smo se s impozantnom imovinom najbogatije županice u jednoj od najsiromašnijih županija. Možemo samo nagađati vrijednost druge imovine koja se može lakše sakriti od javnosti i na koji način toliku imovinu može zaraditi jedan pošteni radnik svojim radom.

Jedan od mogućih odgovora može se iščitati iz odluka koje se izglasavaju u Županijskoj skupštini. Na predzadnjoj Županijskoj skupštini većinom glasova dana je suglasnost i jamstvo Domu za starije i nemoćne osobe Sisak za dugoročno zaduživanje kako bi se poboljšala energetska učinkovitost zgrade, sanirala oštećenja i povećala kvaliteta usluga. Međutim, od početka je projekt poboljšanja energetske učinkovitosti Doma išao prečacima bez vjerodostojne procjene i opravdanosti kreditnog zaduživanja većeg od 7 milijuna kuna.

Trenutna oštećenja na domu mogla su se sanirati sa znatno manjim sredstvima. Tako je, na primjer, za najkritičniju stavku, sanaciju krovišta, za ovu godinu kroz javnu nabavu bio planiran trošak od 370.000 kn, što je puno manje od spomenutog višemilijunskog zaduživanja. Upitna je i ušteda kroz energetsko poboljšanje jer je Dom trenutno u razredu C energetske učinkovitosti, a za usporedbu, klasične nove zgrade kvalitetne toplinske zaštite najčešće nemaju energetsku učinkovitost veću od susjednog razreda B.

Na što će se utrošiti toliki posuđeni novac i tko će vraćati taj kredit? Najavljena ušteda na energiji od 30% nije dovoljna za mjesečnu ratu što otvara mogućnost dodatnog opterećenja proračuna, povećanja cijena korisnicima usluga Doma, ušteda na dodatnom smanjivanju prava zaposlenika ili svega po malo od nabrojanog.

Javnost nije dobila uvid u energetski pregled niti troškovnik radova i materijala po jediničnoj cijeni, a izvođač je već odabran. Postavio je dio skele i stao s radovima. Nitko nema ništa protiv obnove i izgradnje ako se uvažavaju stvarne potrebe i mogućnosti kao i odnos uloženog i dobivenog. Sve navedeno ne ide u smjeru racionalnog upravljanja javnom imovinom čemu smo se nadali u općem okruženju rezanja troškova i štednje građana na osnovnim životnim potrebama.

Ostaje nam vidjeti hoće li s dolaskom prvih rata kredita u 2014. i 2015. godini doći i poskupljenje smještaja i ostalih usluga Doma koje je županica ocijenila najpovoljnijim u odnosu na cijene drugih domova u Hrvatskoj. Tako smo kroz uljepšane razloge ulaska u kredit dobili i uljepšanu najavu još jednog poskupljenja.

Dalibor Drinčić Vijećnik Županijske Skupštine Sisačko-moslavačka županija

Posted in SMŽ, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *