Home // Ogranci // Sisak – Kultura ne smije biti zadnja rupa na svirali!

Sisak – Kultura ne smije biti zadnja rupa na svirali!

 Javne potrebe u kulturi – Kultura ne smije biti zadnja rupa na svirali!

 Teče već druga godina kako gradske vlasti nemaju sluha za javne potrebe u kulturi neovisnih udruga koje svojim djelovanjem obogaćuju kulturu našeg grada.

Iako je prošle godine objavljen Poziv za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi za 2012.god., udruge koje su poslale prijedloge dobile su obavijest kako za iste novaca nema!

Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi u članku 10. kaže kako će gradovima i općinama na području županije koji vlastitim sredstvima ne mogu osigurati ostvarivanje programa javnih potreba u kulturi na svom području, županija u svom proračunu osigurati potrebita sredstva.

Ako županija vlastitim sredstvima ne može osigurati ostvarivanje svog programa javnih potreba u kulturi, u osiguravanju potrebitih sredstava može sudjelovati Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna.

Mi, sisački Laburisti, pitamo nadležne jesu li tražili sredstva koja se sukladno čl.10 mogu dobiti?

Da je dodirnuto dno pokazuje činjenica da ove godine Poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi za 2013.godinu nema – čak nije niti objavljen. Iz navedenog se mogu izvući dva zaključka – ili u idućoj godini neće biti financirana ni jedna udruga ili će to biti učinjeno na osnovu internih odluka nadležnih u Gradu. Ni jedan ni drugi zaključak nije prihvatljiv.

U vrijeme recesije, kad je sredstava sve manje, logično bi bilo da se sredstva umanjuju recipročno smanjenju priljeva, ali nije logično da se kultura  zbog manje sredstava u proračunu  “ukida” i da više nema predviđenih sredstava za kulturnu djelatnost Grada.

S druge strane bilo bi dobro vidjeti koliki je proračun ne tako davno osnovane Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Siska iz koje se financiraju ili preko koje se financiraju udruge u kulturi te kome su sredstva i po kojem ključu dodjeljivana u razdoblju kad natječaja za udruge nema!

Sve navedeno govori  o samovolji vladajuće garniture Grada Siska.

Stoga mi, Hrvatski laburisti – Stranka rada ogranak Sisak, smatramo kako se ovakvim odnosom prema kulturi našeg grada čini nepravda udrugama koje provode kulturnu djelatnost otežavajući im i umanjujući njihov doprinos  bogatstvu urbane kulture.

Ovim putem podsjećamo gradske vlasti kako se približava kraj godine, odnosno rok za objavljivanje Poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi za 2013. godinu, objavljivanje kojeg je zakonom propisano te da svakako očekujemo raspisivanje istog.

Sisački laburisti i ovoga puta žele naglasiti,kao što su to već po pitanju financiranja sporta početkom ove godine učinili, svoje načelo društvene pravednosti: “Iako novca ima manje – mora ga (sukladno zakonom zadanim kriterijima) biti za sve!“

 

 

Predsjednik ogranka

Ivica Rendulić

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *