Home // Ogranci // Sisak: Održana treća sjednica Vijeća

Sisak: Održana treća sjednica Vijeća

Dana 21. listopada održana je 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Siska. Prije same sjednice održan je aktualni sat na kojem su laburistički vijećnici iskoristili su pravo postavljanja po dva pitanja.

Ivica Rendulić svoja je pitanja uputio gradonačelnici. Zanimalo ga je poštivanje zakonom propisane procedure kod otpuštanja viška zaposlenih u gradskoj upravi,  a u smislu izbjegavanja eventualnih tužbi i s tim u svezi potencijalnih negativnih učinaka po proračun grada Siska. Gradonačelnica je odgovorila kako je sve bilo po zakonu i u dogovoru sa sindikatima, a na tragu podataka o sve većim izdacima na plaće u odnosu na sve slabije punjenje proračuna. Odgovorom je bio djelomično zadovoljan te je tražio i pisani odgovor. Drugo pitanje bilo je postoji li vizija ili plan rješavanja ogromnih gubitaka u sustavu gradskog vodovoda jer se raspolaže podatkom da su gubici u vodovodnoj mreži nekih četrdeset posto pa sav trud oko racionalizacije poslovanja liči na sintagmu  “preljevanja iz šupljeg u prazno”. Na ovo pitanje odgovorio je zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić, rekavši kako je problem vrlo kompleksan, s obzirom na uništenu infrastrukturu tijekom rata i složenu financijsku situaciju koja Grad Sisak drži u nemogućnosti brzog pristupanja rješavanju ovog problema, ali kako je svakako potrebni kvalitetno riješiti problem u najskorije vrijeme. Vijećnik Rendulić bio je zadovoljan odgovorom.

Ivan Mlinarić pitao je gradonačelnicu, vezano uz upite građana koji su mu upućeni, kada će se početi regulirati naplata odvoza otpada po količini, na što mu je gradonačelnica odgovorila kako će kontaktirati direktoricu Gospodarenja otpadom Sisak vezano uz taj problem te mu dostaviti odgovor. Drugo pitanje uputio je također gradonačelnici, a odnosilo se na trafo-stanicu u središtu grada, pored dječjeg igrališta u Ulici S. i A. Radića, popularnom „Majmunjaku“. Zanimalo ga je može li grad, osim ako ne želi turističku atrakciju poput nakrivljenog tornja u Pisi, utjecati na HEP kako bi doveo u ispravno stanje navedenu trafo-stanicu koja naočigled već godinama tone na jednu stranu. Gradonačelnica je odgovorila kako će već istoga dana uputiti dopis HEP-u s upitom o navedenom problemu. Vijećnik Mlinarić bio je zadovoljan odgovorima.

Ova sjednica izazvala je veliko zanimanje medija i građana jer je došlo do obrata u odnosima u Gradskom vijeću. Na izmemadmi prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Zdenka Korena (HSP), dopunjen je dnevni red i izglasana je odluka o poništenju Odluke o ustrojstvu upravnih tijela. Ovime je na početak vraćen preustroj gradske uprave, a time i proces otpuštanja zaposlenih u istoj. Odluka koja je ovoj sjednici poništena, donesena je krajem lipnja i njome je smanjen broj upravnih odjela sa 7 na 5. Iako je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća (održanoj krajem lipnja ove godine) HSP glasovao za ovakvu odluku, na ovoj je promijenio mišljenje te zajedno s vijećnicima HDZ-a, HSP-a Ante Starčević, HSS-a i HSLS-a skupio potrebnu većinu, odnosno 13 ruku kako bi poništio ovu odluku.

Time je stvorena svojevrsna kriza vlasti u Sisku jer HSP je prije samo nekoliko mjeseci potpisao Sporazum o suradnji kao znak podrške novoizabranoj izvršnoj vlasti. Kao odgovor na današnju iznenadnu promjenu mišljenja, klub vijećnika SDP-a predložio je smjenu Zdenka Korena s mjesta Gradskog vijeća.

Prošlog tjedna su se priopćenjem na temu otpuštanja i zapošljavanja oglasili i sisački laburisti, ostajući pri svojem stavu kako kako je gradski proračun preopterećen viškom zaposlenih, uglavnom “uhljebljenika”, koji su dominantno zaposleni na izmišljenim radnim mjestima ili su na radnim mjestima za koja nemaju odgovarajuće kvalifikacije, ali i kako je dodatno problematično to što istodobno s najavama otpuštanja idu nova zapošljavanja.

 Ivica Rendulić

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *