Home // Ogranci // U Sunji slijede novi izbori

U Sunji slijede novi izbori

Laburisti općine Sunja su se, vezano na najnovija zbivanja, obratili žiteljima Sunje:

 

Poštovani građani i građanke općine Sunja

Kao što ste već upoznati, dana 30. 12. 2013. godine nije usvojen Proračun općine Sunja za 2014. godinu. Nažalost, automatski, to znači da idemo na  nove lokalne izbore koji moraju biti raspisani u roku 3 mjeseca. U međuvremenu dolazi povjerenik koji će voditi brigu o općini Sunja. Imenuje ga Vlada RH.
Slobodno se možemo zapitati dali je do ovoga moralo doći?
Tko je kriv što će općina Sunja imati dodatni trošak?
Da li se ovo moglo izbjeći ?
Da li je postojalo drugo rješenje?
Stav i mišljenje Laburista Sunje, kao i moje osobno kao vijećnika, sigurno da je postojalo rješenje!!!
 – Kao što smo obećali biračima da ćemo ulaskom u Vijeće gledati interes građana i projekte i programe usmjeriti ka građanima i razvoju svoje zajednice.
– Zalagali smo se za suradnju sa drugim institucijama (općine, gradovi, županija). Djelomično smo i u tome uspjeli, ali je upravo načelnik svojim bahatim i krajnje nekorektnim ponašanjem pokazao da to ne želi.
– Zalagali smo se za prometnice i povezanost unutar općine Sunja, kao i povezanost sa drugim mjestima – djelomično smo i u tome uspjeli.
– Zalagali smo se da odluke koje se donesu, a u interesu građana, budu dostupne javnosti- uspjeli smo (nažalost samo preko naše FACEBOOK stranice)
– Izborili smo se da imovina Općine Sunja ne ide u bescjenje – zaustavili smo natječaj o prodaji imovine u vlasništvu Općine Sunja (SMATRAMO DA JE TO I VAŠA IMOVINA), ujedno ponudili drugo rješenje.
– Zalagali smo se za bolje financiranje udruga bile one sportskog, kulturnog ili društvenog usmjerenja, a isto tako kritički se osvrnuli na rad udruga koje ne ispunjavaju svoje obveze.
– Kritizirali smo zakup  ili najam neobrađenog poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države, a nalazi se na području Općine Sunja i ponudili rješenje. Vjerujemo da bi naš prijedlog bio prihvatljiv i državnoj Agenciji za poljoprivredno zemljište koja jedina ima pravo raspolaganja i upravljanja sa tim zemljištem.
– Postoji još niz drugih stvari sa kojim smo se slagali ili ne slagali, ali smo uvijek ponudili objašnjenje ili rješenje problema. Nismo bili pasivni promatrači i samo na mig dizali ili ne dizali ruku u zrak ili kao što je bilo pitali” A ZAŠTO SE SAD GLASA”.
Što se tiče prijedloga proračuna za 2014 godinu na pretposljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sunja ustanovljeno je on ima krov, ima i zidove, ali nažalost loše temelje.  Što je i predlagatelj sam priznao, rekavši da su upitne i plaće, kao i rad vrtića.
Većinom glasova u Vijeću odlučeno je da se prijedlog odbije, dijagnosticirana mu je bolest i vraćen na specijalistički pregled.
Za 30. prosinac 2013. godine sazvana je nova sjednica Općinskog vijeća u 14 sati, a isti dan i Komisija za proračun i financije u 12 sati.
Kao član Komisije za proračun imao sam primjedbi na prijedlog Proračuna za 2014 godinu, a ujedno sam ponudio rješenje:
– Zatražio sam smanjenje plaća djelatnicima Općine Sunja sa ciljem sačuvanja već postojećih radnih mjesta i isplate redovitih plaća.
odgovor- objašnjenje će dati na Vijeću
– Zatražio sam mišljenje Komisije za šport i kulturu i njihovu raspodjelu financijskih sredstava, kao i mišljenje drugih komisija
odgovor – komisije se nisu sastale
– Zatražio sam ne financiranje udruga koje ne ispunjavaju zakonske obveze i ponudio moguće rješenje financiranja
odgovor – prihvaćeno
– Zatražio i predložio razvojne projekte i programe prema fondovima EU i Županiji Sisačko-moslavačkoj.
Odgovor- nema, ali objašnjenje sam dobio o fondovima iz 2004. godine, odgovor me nije zadovoljio  jer me zanima 2012., 2013., 2014. godina.
– U Prijedlogu proračuna nisu vidljivi projekti ulaganja u komunalnu infrastrukturu  sa ciljem stvaranja uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.
Nažalost, scenarij prije početka same sjednice je upućivao na mogućnost krize i novih lokalnih izbora. Predlagalo se da se na sjednicu niti ne ide, što nisam prihvatio. Nedostajao je jedan vijećnik HDZ-a čime bi se stekli uvjeti za neodržavanje sjednice zbog nedostatka kvoruma. Vijećnici su birani da iznose stavove, ukazuju na probleme i nude kvalitetnija rješenja, a ne da tehničkim manipulacijama opstruiraju rad.
Prijedlog Dnevnog reda koji smo dobili nije bio dobro pripremljen i zatražio sam izmjene i dopune. Isto tako je zatražena stanka radi mogućeg konsenzusa. Nije prihvaćeno.
Mišljenja sam da je postojalo i moguće rješenje, a to je da je klub vijećnika HDZ-a, HSP-a, SDP-a ili predsjednik Vijeća predloži odgodu sjednice za slijedeći dan. Možda se moglo sjesti i dogovoriti?
Na ovaj način ne usvajanjem Dnevnog reda nije se dala niti šansa načelniku Općine Sunja, koji je predlagatelj proračuna da brani proračun za 2014. godinu.
Laburistima Općine Sunja i meni kao jedinom vijećniku te Stranke nije preostalo ništa drugo nego ne prihvatiti dnevni red, a samim time niti Prijedlog proračuna za 2014. godinu.
Jedino moguće  rješenje u ovom trenutku je bilo: NOVI LOKALNI IZBORI U OPĆINI SUNJA.
Miro Srnec
Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *