Home // Ogranci // Za neodržavanje zelenih površina kriva općinska vlast

Za neodržavanje zelenih površina kriva općinska vlast

U subotu, 06. listopada, popovački Laburisti su održali tiskovnu konferenciju na kojoj su ukazali na problem neodržavanja zelenih površina. Priopćenje za medije prenosimo u cjelini.

U dosadašnjim razgovorima sa stanovnicima općine Popovača, Hrvatski laburisti-Stranka rada,ogranak Popovača vrlo su često kao najveći problem isticali neodržavanje zelenih površina. Kako bi našim mještanima pokušali otkriti zašto je to tako, pokušali smo malo „zagrebati“ ispod površine i saznati za njih odgovore.

U ugovoru piše:

“Naručitelj će tijekom ugovorenog razdoblja prema svojim potrebama, mjesečnim planom i programom održavanja javnih, zelenih površina i groblja, sukcesivno ispostavljati pojedinačne narudžbe za izvršenje radova koji su predmet ugovora, a izvršitelj je dužan izvršavati obveze po nalogu naručitelja odmah, a najkasnije u roku od pet dana po narudžbi.“

U prevedenom značenju, svaki posao koji bi se trebao odraditi, bilo da je košnja neke od općinskih površina, sakupljanje i čišćenje otpadaka, metenje ulica, zalijevanje ili plijevljenje cvijeća, svaki dio tih poslova određuje kada će se odrediti osoba imenovana od strane općine, voditelj jedinstvenog upravnog odjela ili sam načelnik.

Dakle, za neodržavanje zelenih površina na prostoru naše drage nam općine nije kriv koncesionar, ma koji god on bio, nego sama općinska vlast. Da je neodržavanje zelenih površina problem zna i sam načelnik, pa je tako na jednoj od općinskih sjednica na aktualnom satu i sam to potvrdio odgovarajući na pitanje zastupnika:

„Ima pritužbi na stanje održavanja zelenih površina. Razlozi su financijske prirode. Ugovor sa koncesionarom je dobrano ispucan (ma što god to značilo) i sa smanjenim sredstvima pokušavamo održavati čišćenje koliko je moguće.“

Kad smo već kod problema financijske prirode, poštovani naš načelniče, Hrvatski laburisti-Stranka rada postavljaju sljedeće pitanje:

U ugovoru piše da se ugovor zaključuje na vremenski period od 3 godine, a pošto vi kažete da je „ugovor dobrano ispucan“, pitamo vas što će biti onda sa održavanjem zelenih površina sljedeće godine i hoće li biti ikakvog održavanja?

Kako naša akcija ne bi ostala samo na riječima, nebrigu općine potkrijepili smo i fotografijama, pa tako možete vidjeti oba kružna toka u Popovači, te cijele ograde tuja na mjesnim grobljima koje više ni poplave ne mogu spasiti.

Zeleni pojas uz pješačku stazu stajao je 36.000 kn, sadnja trave i sadnice na novom kružnom toku na križanju Sisačke i Kolodvorske ulice 40.000 kn, stari kružni tok u centru Popovače čak i više.

Mještani  će iz svojih plača ponovo izdvojiti isti novac, a vjerojatno i više od toga za ponovno uređenje istih površina.

Mario Loth

Predsjednik ogranka Popovača

Tel:091/8952324

Mail:popovaca@laburisti.com

Posted in Ogranci, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *