Home // Rasprave - video // Zakon o područjima posebne državne skrbi

Zakon o područjima posebne državne skrbi

Temeljem inicijative stanovnika naselja Komarevo, koju je uobličio predsjednik Mjesnog odbora, uputio sam u saborsku proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o područjima posebne državne skrbi. Ovim Prijedlogom bi se Komarevo uvrstilo u naselja koja ravnopravno mogu koristiti poticajne mjere za njegovu obnovu i razvitak, među kojima su i trenutno aktualna prava koja stanovnici područja od posebne državne skrbi ostvaruju vezano uz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Kao što sam očekivao i najavio inicijatorima, Vlada RH je dala negativno mišljenje na ovaj Prijedlog. O tome su izvijestili gotovo svi lokalni mediji. Danas, 09.04.2013. godine u Saboru su o Prijedlogu raspravljali zainteresirani Odbori: Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, Odbor za zakonodavstvo i Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Kao predlagatelj sam obrazložio Prijedlog uz navođenje činjenica da su svi stanovnici Komareva imali status prognanika, da je kompletno poljoprivredno zemljište bilo nedostupno, a većim dijelom je to i danas, zbog mina, te da se u gotovo svakoj kući nalazila Hrvatska vojska. Na svim Odborima su članovi vladajuće Kukuriku koalicije glasali protiv ovog prijedloga. Najčešće obrazloženje je bilo da ovo područje nije bilo okupirano, a pri tome nije niti jedan drugi argument prihvaćen. Uglavnom se kroz diskusiju provlačila teza da je to politikanstvo jer je Prijedlog pokrenut pred lokalne izbore. Činjenica da će upravo vladajući donijeti odluku i time sebi omogućiti navodno postizanje političkih poena nije naišla na razumijevanje. Također nisu htjeli prihvatiti niti činjenicu da je Prijedlog pokrenut vezano uz legalizaciju i rokove koji su tim Zakonom određeni. Vrhunac cinizma je bilo kada je član vladajućih i sam Siščanin, konstatirao da postoje nelogičnosti u ovom Zakonu što je vidljivo iz razloga što je naselje Vurot uvršteno u Zakon, te da je to vjerojatno zato što je tamo imao svoj posjed jedan od bivših čelnika nekad vladajuće stranke. Iz tog razloga on podržava negativno mišljenje Vlade RH. Kakve veze imaju stanovnici Komareva sa ovim? Očito moraju platiti ceh (ali i veće troškove legalizacije) današnjem stanju na političkoj sceni gdje vlada pravilo da će i najbolji prijedlog suprotne strane biti odbijen samo zato što je njihov.

izbor fotografija CROPIX-a 2011

Mladen Novak

Posted in Rasprave - video, SMŽ, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *