Home // Ogranci // APEL ZA SPAS ŽELJEZARE SISAK

APEL ZA SPAS ŽELJEZARE SISAK

Cijenjeni  sugrađani, gospodo radnici Željezare Sisak (sadašnji i bivši), obraćamo vam se ovim putem potaknuti trenutnom situacijom, a u svezi najave prestanka  proizvodnje u Željezari Sisak.

Ovaj pogon crne metalurgije je imao ogroman značaj za život našeg kraja (pa po njemu se i cijelo naselje narodski zove Željezara) i obzirom na inače strateški značaj takovih pogona u zemljama koje imaju strategiju (sjetimo se ogromnog doprinosa Željezare u Domovinskom ratu) smatramo da ne smijemo dopustiti prestanak proizvodnje u Željezari Sisak!

Političke elite (lokalne nezainteresiranošću, a državne nebrigom ili možda motivirane “višim interesima”) nisu u stanju dati odgovor na pitanja koja bi pomogla da se proizvodnja, a tako i radna mjesta sačuvaju! Iz medija vidimo da je previše nepoznanica i neznanja vezano za ugovore i sporazume koje je RH potpisala u postupku prodaje Željezare Sisak (nepoznati su međuodnosi i obaveze RH u odnosu na CMC kao firmi i EU iz čijih je fondova sufinancirana ŽS)

Zbog takve situacije, a poučeni dosadašnjom praksom (propast Segestice, Hidroputa, Pristaništa i skladišta, Brezovice, Graditelja, Grame, …), mogući izlaz za spas proizvodnje vidimo u osnivanju Stožera za obranu Željezare Sisak u kojem bi se pored radnika Željezare sindikalno organiziranih moralo naći mjesta i za vjerodostojne osobe sisačkog kraja koji osjećaju ozbiljnost aktualnog vremena u kojem se kao društvo i država nalazimo, a žele i mogu pomoći.

Mi, Hrvatski laburisti-Stranka rada ogranak Sisak, apeliramo za spas proizvodnje u ŽS duboko svjesni da je svako radno mjesto dragocjeno za državu i društvo jer društvo gdje ljudi žive od svog rada ima sigurnu sadašnjost i budućnost.

Apeliramo u prvom redu na radnike Željezare Sisak jer na njima mora biti prvi korak, a potom i na sve ostale segmente našeg kraja (od vjerskih autoriteta i medija do udruga proisteklih iz domovinskog rata) da maksimalno pomognu radnicima Željezare Sisak u svim oblicima demokratske i legitimne borbe za spas radnih mjesta jer uspjeh će u tom slučaju biti neminovan, a zadovoljstvo uspjehom zajedničko.

Mi, Hrvatski laburisti, se u tom smislu stavljamo na raspolaganje sa svim svojim mogućnostima duboko uvjereni da činimo ispravnu stvar. U to smo uvjereni jer smo svjedočili prevelikom broju ugašenih gospodarskih subjekata u gradu Sisku iako su imali tržišnu opravdanost i perspektivnost (trebalo je pokazati političke volje i mudrosti da se isti sačuvaju, ali se pokazala osobna lakomost elita i nedostatak svijesti zaposlenika u tim poduzećima da i sami moraju misliti o sebi i boriti se za svoja radna mjesta, zbog osobnog, ali i općeg dobra).

Ova situacija je samo još jedan dokaz kako ne postoji strategija gospodarskog razvitka Hrvatske, a da vladajućima to i nije u interesu. Definitivno je da se zatvaraju sve tvornice, umjesto da, kao svaka normalna država, imamo strateške proizvodnje i tvornice koje će ih izvršavati. Zar bi po jedna željezara, tekstilna industrija ili nešto treće u Hrvatskoj bilo neodrživo? Ne bi, ali bitnija je provizija koju će dobiti pojedinac, nego interes cjelokupnog stanovništva i države u cjelini. Odakle će sutra puniti državni ili lokalne proračune? Kao da svijet prestaje postojati s krajem njihova mandata.

Ovo vrijeme je vrlo izgledna prilika za promjenu loših trendova i zaokret ka boljem i stabilnijem sutra. Na svima nama zajedno je hoćemo li priliku propustiti, a Željezara Sisak može biti ili svijetli primjer pozitivnih promjena ili će nastaviti sumorni niz propalih firmi.

Odluka je na nama, a reklamacije najvjerojatnije nema!

Objavljeno: 28. listopada 2011.

Posted in Ogranci and tagged as

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *