Home // Vijesti // Ljubo Ćesić Rojs – vizionar Kukuriku koalicije

Ljubo Ćesić Rojs – vizionar Kukuriku koalicije

Danas sam na jednom od portala naletio na tekst (preuzet iz jednog tjednika) u kojem sam našao potvrdu teze iz naslova: Ljubo Ćesić Rojs je bio vizionar Kukuriku koalicije. Doduše tekst je posvećen samohvali Porezne uprave koja je otkrila 42 sumnjiva bogataša koji će državi morati platiti čak 26,3 milijuna kuna poreza.

U raspravi o paketu poreznih zakona predstavnik Ministarstva nas je uvjeravao da se po postojećim zakonima može utvrditi tko je na sumnjiv način došao do bogatstva, te da je to razlog zbog čega su odbijeni prijedlozi Hrvatskih laburista – Stranke rada. Pri tome je, vjerojatno i na vlastito iznenađenje, dobio zdušnu potporu od mrskog mu političkog neprijatelja HDZ-a u liku i djelu bivšeg ministra financija.

U tekstu se navode domišljatosti kojima su spomenuti bogatuni opravdavali svoje nenadano bogatstvo. U glavnom je riječ o silnom pomoru dobro stojećih državljana SAD-a koji porijeklo vuku iz ovih krajeva, odnosno u srodstvu su sa glavnim akterima naše priče. Ako se ipak nekim slučajem utvrdi da nije riječ o nasljedstvu, već o stjecanju bogatstva na ovim prostorima, potpunu političku rehabilitaciju će doživjeti Ljubo Ćesić Rojs koji je davno izrekao jednu od najpoznatijih rečenica u Hrvata: „Tko je jamio, jamio je.“ Po ovoj rečenici funkcionira i 100-dana vlast jer će ovi jadnici morati platiti porez na jamljeno. Pa gdje toga još ima? To je kao da netko sa puškom, pištoljem i bombom dođe u banku, opljačka ju, a na vratima ga dočeka činovnik Porezne uprave i zatraži da plati porez na upravo stečenu imovinu.

Drugovi i gospodo, da ste poslušali riječ laburista u Saboru, danas bi ovoj ekipi, pod uvjetom da se dokaže da nemaju pokrića za novostečeno, oduzeli svu imovinu, a njih procesuirali. Tada bi ovo bila pravna država, a ovako možemo samo pretpostavljati zbog čega su vladajući s gnušanjem odbili naše prijedloge. Možda i među njima ima onih koji su recimo u dva mandata uprihodili 1.440.000 kuna (uz plaću od 15.000 kuna), a kupili npr. stan preko puta hotela Sheraton ili negdje drugdje u centru Zagreba po cijeni od recimo 300, 500 ili više tisuća €. Pa bi nakon toga uslijedila politička odgovornost, od koje oni ne bježe za razliku od prethodnika, barem po vlastitim riječima. Nakon nje slijedi i krivična odgovornost, a zatim formiranje partijske ćelije u opće poznatom Remetincu.

S obzirom da HDZ odbija pod trenutnim vodstvom rehabilitirati svoj bivše viđenije članove, možda je ovo naznaka da će to učiniti SDP sa partnerima, a sve kao dokaz da su se vremena promijenila i da neće nastaviti sa dosadašnjom praksom vladanja. Kao prvi čin u fazi opće pomirbe, oni će rehabilitirati Ljubu, odnosno barem njegovo djelo (riječi).

Mladen Novak

Posted in Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *