Home // Rasprave - video // Rasprava o zaštiti brodova

Rasprava o zaštiti brodova

Današnji dan je počeo s raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka. Ovim izmjenama propisuje se obaveza brodara da izradi procjenu sigurnosti i da temeljem te procjene ima obavezu angažiranja naoružanih pripadnika zaštitarskih firmi. Sve se ovo odnosi na krizna područja gdje su učestali piratski napadi na brodove.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=PL1BCCEA53EEA53EE1&v=qwz_rH76T50]

U ime svojih klubova prva dvojica govornika su dali bezrezervnu podršku prijedlogu Vlade. S obzirom da je riječ o ljudima koji su iz Dalmacije, te da im je ova djelatnost bliska stekao se dojam da je napokon riječ o nekom prijedlogu oko kojeg bi se mogao postići konsenzus svih stranaka. No treba znati da su obojica govornika iz vladajuće koalicije, njihov nastup je razumljiv. Ono što javnost nije imala prilike vidjeti je rasprava koja se vodila na Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu. A tu su i zastupnici vladajuće koalicije izražavali svoju bojazan, napominjući da je riječ o Zakonu koji je izuzetno rizičan, a mogao bi vrlo lako imati tragične posljedice. Nisam siguran da li sam stekao ispravan dojam, ali sve mi pomalo djeluje na još jedan pokušaj dodvoravanja naših vladajućih međunarodnoj zajednici.

Drugi dio moje rasprave u ime Kluba je vezan na tehnički dio provedbe Zakona. Neshvatljivo mi je da obavezu procjene rizika Ministarstvo prebacuje na brodare koji će vjerojatno zbog smanjenja troškova vrlo vjerojatno procjenu raditi vrlo subjektivno, odnosno smanjujući rizik. Nije pomogla niti činjenica da Ministarstvo ima na raspolaganju diplomatske veze, a niti činjenica da je riječ o hrvatskim građanima, te da bi Vlada i Ministarstvo moralo poduzeti sve radnje s ciljem zaštite svojih građana. Nadam se da nećemo nikada biti u situaciji da izmišljamo argumente zbog čega smo doveli naše pomorce u situaciju da im je život ugrožen zbog naše odluke.

 Mladen Novak

Posted in Rasprave - video, Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *