Home // Vijesti // Zastupničko pitanje

Zastupničko pitanje

HRVATSKI SABOR

 

KLUB ZASTUPNIKA

Hrvatskih laburista-Stranke rada

zastupnik Mladen Novak

Zagreb, 06. lipnja 2013.

 

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

 

Predmet: Zastupničko pitanje Siniši Hajdaš Dončiću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture

 

Na temelju članka 185. Poslovnika Hrvatskog sabora upućujem Siniši Hajdaš Dončiću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture slijedeće pitanje:

 

Što će te poduzeti da se ne ukine jedini brzi vlak za  i iz Siska?

 

Obrazloženje:

Prema dostupnim informacijama HŽ Putnički prijevoz d.o.o. planira ukidanje jedinog brzog vlaka (760/761) koji je u funkciji građana Siska i područja koje mu gravitira. Moguća obrazloženja, koja su iz moga iskustva očekivana, je da odnosni vlak nije isplativ, da nema dovoljan broj putnika i sl. Činjenica je da je taj vlak uveden tek u važećem voznom redu, te da tijekom zimskog vremena je češće izostajao nego prometovao. Stoga nije ni stvorena navika korisnika prijevoza, ali i pored toga osobno sam se uvjerio da je vlak gotovo pun. Neosporno je da HŽ Putnički prijevoz nije našao za shodno da pokuša izaći u susret korisnicima prijevoza i vlak preimenovati u ubrzani što smanjuje cijenu karte, ali bi sigurno utjecalo na dodatnu popunjenost. Dodatni argument za ovakav poslovni potez je činjenica da vlak na udaljenosti od 50 km stoji u još dva kolodvora Lekeniku i Velikoj Gorici. Uvijek su brzi vlakovi dionicu Sisak – Zagreb GK i obrnuto prolazili bez zaustavljanja, te stoga nema razloga da se ovaj vlak drži u tarifnom razredu brzog vlaka što ga korisnicima željezničkih usluga čini nedostupnim.

Također je upitna prometna izoliranost ostalog dijela Sisačko moslavačke županije. Prvenstveno mislim na područja koja su uz prugu Volinja dg – Sunja – Sisak. Činjenica je da u večernjim satima ova naselja i grad Hrvatska Kostajnica nemaju željezničku, ali ni autobusnu vezu, sa Siskom odnosno Zagrebom. Za rješenje ovog problema nije potrebno dodatnih sredstava već samo iskoristiti postojeće kapacitete na kvalitetniji način, odnosno vlaku (5123) koji polazi iz Zagreba u 20,41 produljiti trasu putovanja do Volinje, te istu EMG iskoristiti za jutarnji vlak 5102. Na ovaj način bi se učenicima i studentima koji se školuju u Zagrebu omogućio povratak. Postojeće rješenje da do Volinje prometuje vlak koji iz Zagreba kreće u 22,48 nije nikom od koristi već isključivo služi za osiguranje sredstva za pokretanje jutarnjeg vlaka. Znači da se umjesto jednog sredstva (vlaka) koristi drugo sredstvo, te se time ne utiče na trošak, a omogućuje se stanovnicima ovog kraja primjerenije uvjete svakodnevnog putovanja.

S obzirom na činjenicu da je ovo područje totalno devastirano u gospodarskom smislu, da većinom nisu sanirane ratne štete, te je stoga izuzetno velik broj stanovnika prisiljen svoje zaposlenje potražiti u Zagrebu, mislim da postoji dovoljno argumenata za pomoć ovom području. Nadam se da će te utjecajem svoje pozicije resornog ministra omogućiti ove promjene u idućem voznom redu, a s ciljem poboljšanja usluge i zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva.

 Zastupnik:

Mladen Novak

EMG Končar

Posted in Vijesti, Zastupnička pitanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *